Петков към Костадинов: Ако сте такъв мъж, защо не сте в Одеса?

0

Скандал се разрази в парламента по време на извънредното заседание, на което депутатите приеха оставката на министъра на отбраната Стефан Янев и одобриха кандидатурата на неговия наследник Добромир Заков.

Станислав Балабанов от „Има такъв народ“, лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов и премиерът Кирил Петков влязоха в остър спор за евакуацията на българските граждани от Украйна.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов отправи реплика към депутата от ИТН.

„Хора, които постоянно висят в американското посолство, да ми говорят за руски интерес, да ми говорят, че защитавам руски интереси, като точно днес стана ясно, че вашето правителство, Балабанов, евакуира българските дипломати от Одеса и Киев… Кой ще защитава нашите интереси там?“, попита Костадинов.

„Всекидневно „Възраждане“ поддържа контакти с българите там. Какво обаче правим с близо четвърт милион етнически българи в Украйна? Там, след руснаците и румънците, ние сме трета етническа група. Нищо не правим в момента, защото вие, големите защитници на българските интереси, Балабанов, вие евакуирахте. Това нещо е предателство, вие сте национални предатели. Когато има такава ситуация, не се евакуират дипломати”, каза още лидерът на най-малобройната парламентарно представена партия.

„Затова вашето управление е вредно. В Одеса няма никакви военни действия, освен това, че там се стреля от бандитски формирования, на които самият Киев даде оръжие. Дори и официалната американска информация показа, че руснаците са на 200 километра от там. Там няма някой който да защити българските, наши сънародници. Това е заради вас, заради отцеругателска и майцепродавската ви политика“, каза още Костадинов на значително по-висок тон.

Министър-председателят Кирил Петков отговори: „Вие знаете ли кои са тези 190 човека, които в момента евакуираме? Знаете ли колко жени и деца има там? Вие защо, като сте такъв мъж, не сте в Одеса да водите рейсовете и да спасявате българите, а се упражнявате в риторика? Защо не си в Украйна, къде си тука на трибуната?“

Впоследствие на Костадинов му бе наложено наказание за прекрачена граница на допустима риторика.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече