Смяна в последния момент: Драгомир Заков ще е военен министър вместо Тагарев

0

Постоянният ни представител на България в НАТО Драгомир Заков ще е новият военен министър. Това обяви премиерът Кирил Петков на влизане в НС, където ще се провежда извънредно заседание на парламента, за да гласува рокадите в кабинета. Така в последния момент от ПП са сменили номинацията за военен министър, след като вчера Петков лично обяви, че това ще е Тодор Тагарев.

Заков все още не е в България и в момента лети към страната от Брюксел. Именно това бе причината в началото на заседанието от ПП да поискат 30 минути почивка. Официалният аргумент – консултации между партиите в коалицията. За да има гласуване на рокадите обаче, новият министър трябва да е на място в пленарна зала, за да положи клетва.

Иначе Петков обясни, че предложението за Драгомир Заков е съгласувано с коалиционните партньори. Самият Заков късно снощи е потвърдил, че приема поканата от ПП, която му отправили. Българската сигурност е в рамките на международната сигурност. Няма по-подготвен човек от него. Той е посланик на България в НАТО. Радвам се, че той потвърди, имаше въпроси дали ще успее с неговото семейство. Той има деца, които ходят на училище“, каза Петков.

Премиерът лаконично отговори на въпроса защо се е наложило смяна в последния момент, като даде да се разбере, че причината не е в останалите партии от коалицията, които по неофициална информация са били против Тагарев.

„Причината е, че този човек се съгласи“, каза Петков. По думите му не е имало никакъв отпор от други институции. „Аз уведомих снощи президента вечерта. Първо уведомих нашите коалиционни партньори. Не е никакъв отпор от никакви други институции. Това е наше решение. Много се радвам, че българското правителство е свободно да действа“, заяви още Петков.

Той заяви, че правителството прави това, което е най-правилно за държавата. Петков обясни, че уважава предходната кандидатура на Тагарев, който ще продължи да подкрепя със съвети. „Човекът е твърдо застанал зад нашите позиции. От тази гледна точка няма никакъв въпрос. Единственото, което беше много важно да се кажа е, че в момента колективната сигурност на ЕС е в различна рамка“, каза още Петков.

Премиерът коментира и дали е имало натиск върху Стефан Янев и подчерта, че от тук нататък никой министър не може да си прави сам политика през „Фейсбук“. „Няма как да се случва, че някой министър да казва: „стабилността на правителството зависи от мен“. Нашето правителство не може да бъде залог на когото и да било. Ние сме свободни да действаме и вярваме в правилната политика“, каза още премиерът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече