Майката на Кирил Петков с два бона пенсия

0

Венета – майката на Кирил Петков, официално се е пенсионирала. За това съобщи канадската Медия Times Colonist.  Справка показва, че тя ще взема 1253 долара пенсия в Канада, която възлиза на над 1700 лв. Освен това според законодателството, Венета има право и на българска пенсия. Дори да й бъде присъден минималният размер на парите за старост у нас – 370 лв, със сигурност общата сума, която ще взема, прехвърлят 2 бона, писа „Ретро“.

От 27 години насам майката на лидера на „Продължаваме промяната“ заема пост на управител на клон на една от най-големите и стари библиотеки в Канада. Тя управлява звеното в градчето Виктория, провинция Британска Колумбия, където се е установила да живее трайно още преди близо 3 десетилетия.

Справка с интернет портал за възнаграждения в Канада показва, че за позицията си майката на Петков получава солидно възнаграждение за разлика от библиотечните служители у нас, които оцеляват с минимални заплати. На час в сметката на Венета влизат по 38 долара. Това означава, че за ден тя изкарва по 304 долара, а за месец – по близо 6700 канадски долара, което се равнява на над 9 хиляди наши лева. За година г-жа Петкова трупа по 100 бона и отгоре от заплати в чужбина.

Преди да емигрира заедно с мъжа си Петко и сина им Кирил, тя е била преподавателка по български език и литература. Родената в Пловдив Венета е завършила специалност „Българска филология“ и е специализирала „Лингвистика и литература“ в Пловдивския университет между 1977 и 1982 г. Докато е студентка, тя ражда и единствения си син, след като се запознава с любимия си Петко Петков. Бащата на политика по образование и професия е учител по биология. По негова инициатива семейството емигрира в Канада, а преди това той работи известно време на щат като зоолог към БАН. След като се местят в чужбина, той започва изследователската си дейност и обикаля из Щатите, Амазонка, различни острови и държави, за да изучава особеностите на природата там.

Впоследствие със сина му стават съдружници в общия им бизнес за производство за пробиотици, с който Петков-старши се занимава и до ден днешен. Със съпругата му обаче живеят разделени – той е вече основно в България, а тя – в Канада. Озадачаващ е и фактът, че във фейсбук профилите си нямат нито една снимка заедно. Венета също обожава пътешествията, но предпочита културния туризъм, а не срещите с дивата природа. Майката на Кирил Петков посещава най-често Италия – нейната любима държава.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече