Сътресения в коалицията: БСП захапа “Продължаваме промяната” заради горите

0

В коалицията няма напрежение заради продължаващите вече няколко седмици обвинения от депутата от “Продължаваме промяната” Александър Дунчев за схеми при назначения в горските стопанства, за което той обвинява министъра на земеделието Иван Иванов от квотата на БСП. В това увериха в четвъртък и лидерът на левицата Корнелия Нинова, и председателят на парламентарната група Георги Свиленски.

“Говорих с Кирил Петков и го попитах дали това е позиция на партията и негова. Той ми отговори, че не е. В коалицията нямаме напрежение, на мен ми е достатъчна думата на премиера”, категорична беше Корнелия Нинова. Според нея Дунчев е много лично ангажиран, тъй като е бил кандидат за министър на земеделието, но не е бил избран. Затова той бил огорчен и изявявал позицията си по-агресивно

Ден по-рано в предаването “Лице в лице” по Би Ти Ви Дунчев заяви, че министър Иван Иванов бил част от задкулисието, а заместникът му Атанас Добрев е неговото лице. Именно Добрев бил човекът, който пускал списъци с имена на хора в горските стопанства, които трябвало да се сменят, включително техните директори, за да се направи място за партийни функционери. В последните 2-3 месеца били сменени 40-50 човека.

Корнелия Нинова обаче обвърза тази атака с всички частни фирми, които бяха ощетени с мярката на държавата държавните горски стопанства да могат да секат и да продават дърва директно на хората на ниските цени на придобиване. “По този начин беше елиминирана горската мафия, която сечеше безразборно. Допускам, че нарушени интереси могат да седят зад такава атака”, посочи тя. И увери, че на всички длъжности, за които се изисква конкурсна процедура, се правят конкурси и законът не е нарушен нито на сантиметър, противно на обвиненията на Александър Дунчев.

Свиленски дори разговарял с Дунчев, който му признал, че не е бил уравновесен по време на телевизионното си участие вчера. “Този човек е бил представител на неправителствена организация и в същото време – председател на агенцията, която я контролира. Това не е сигнал, това е клевета! Къде ги е подал тия “сигнали”? На кого ги е подал? Или си ги е подал в неговата НПО? Идва в телевизията и казва, че има горска мафия и това вече става “новина”. Не може така да се говори от народен представител. А този народен представител е сменил няколко партии, преди да попадне в парламента. Незадоволени лични амбиции няма да толерира никой. Аз съм разговарял с председателя на парламентарната им група. Сондирахме – няма никаква подкрепа към него. В крайна сметка се надявам с това нещо да се приключи. И ако наистина има някакви неща, има съответните органи, които трябва да си свършат работата”, заяви Георги Свиленски.

“Хубавото в тая цялата работа, че това е негово лично мнение, че не е мнение нито на премиера Петков, нито на неговата парламентарна група. Председателят на партията е говорил с премиера Петков, който е заявил, че това е негово лично мнение, че не стоят зад думите му. Аз говорих с председателя на парламентарната им група. Те също бяха учудени от това негово поведение, така че това отговаря на въпроса има ли проблем в коалицията. Не, проблем в коалицията няма“, каза Свиленски.

По думите на Свиленски земеделският министър Иван Иванов се бори да достави дърва на хората на поносими цени и затова е подложен на атаки. Дунчев не е подал сигнали за нарушения до компетентните органи, каза Свиленски и допълни, че е проверил три от назначенията, за които е говорил депутатът на „Продължаваме промяната“ и става дума за хора от системата на Агенцията по горите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече