Жената на Стефан Янев кара пияна и без книжка – полицаи арестували Пенка след буйство!

0

Съпругата на бившия служебен премиер и бивш военен министър Стефан Янев, който се е заел със задачата да прави партия – Пенка, е шофирала в нетрезво състояние и е имала тежък сблъсък със закона, вижда се от проверка в съдебните и полицейските регистри.

Осъдена е на три месеца условно с решение на Софийския районен съд след споразумение, в което е признала вината си, като преди това й е била предявена мярка за неотклонение „подписка“.

Както ПИК съобщи, вчера Пенка взе участие в тайната среща, организирана от Стефан Янев, за създаването на политически проект, който той ще оглави. Тя пристигна отделно от мъжа си, като беше докарана от шофьор в столичния ресторант „Този онзи“. Жената на бившия служебен премиер е бизнес дама, която върти две фирми. Тя отдавна се е утвърдила на пазара с недвижими имоти и управлява своя собствена кантора. Вторият ѝ бизнес е локализиран в Асеновград.

Заради финансовите възможности, с които разполага Пенка, и заради участието й на вчерашната тайна завера с бивши депутати от БСП, шефове в БНБ и министерства, се предполага, че съпругата на Стефан Янев ще има ключова роля в партийния му проект.

Съпругата на Стефан Янев – Пенка. Очевидно тя ще има сериозна роля в бъдещия политически проект на бившия служебен премиер

Преди време обаче съпругата на Янев е имала проблеми с полицията заради мистериозно бягство от дома си.

На 27 ноември 2012 г. бизнесдамата Пенка Кръстева Янева е спряна за проверка, докато управлявала автомобил „СААБ-900“, който е вписан като собственост на нейния мъж Стефан Янев в имуществената му декларация пред КПКОНПИ.

Жената на премиера не представила необходимите документи пред двамата полицейските служители, след което била тествана за алкохол, а дрегерът отчел положителен резултат – 1,47 промила на хиляда.

Същата нощ, на 27.11.2012 г., но в по-късен час – 02:45 ч., Пенка Янева отново била спряна за проверка в София, докато шофирала същия автомобил. Тя пак не могла да представи документи за управление на колата, но отказала да бъде тествана за употреба на алкохол с техническо средство. След това срещу нея било образувано наказателно производство от общ характер. Била е арестувана в 8-о РПУ – София за оказване на съпротива на полицейски служители. Постановена й е мярка за неотклонение „подписка“.

На 6 декември 2012 г. делото се гледа по бързото производство в Софийски районен съд. Янева и прокуратурата сключват споразумение. Тя признава напълно вината си и се разкайва. Съдът постановява условна присъда от три месеца и отнемане на правото да шофира МПС за шест месеца.

Около инцидента в нощта на 27 ноември 2012 г. обаче има смущаващи подробности, разкриващи странни отношения в премиерското семейство.

В кориците на делото лъсва, че Пенка Янева е спипана пияна зад волана след подаден в МВР сигнал. Това твърди адвокатът й, посочвайки, че лично мъжът й Стефан Янев се е обадил в полицията да докладва за съпругата си! От обяснението става ясно, че той е бил притеснен от “неадекватното” й състояние и се е уплашил какво може да стори, управлявайки семейната кола.

Стефан Янев също е щял да носи отговорност за евентуални фатални последствия, тъй като автомобилът СААБ е общ, но остава въпросът защо тогава просто не е спрял жена си да не излиза и да не шофира в подобно състояние. Става ясно, че тя е диагностицирана с паническо разстройство и страхово-депресивно състояние, заради което по рецепта е приемала 4 медикамента срещу депресия. Остава загадка защо си е позволила употреба на алкохол със силните лекарства.

Доколко е била неадекватна тя пък, личи от развилите се след спирането й от патрула обстоятелства. Полицаите я стопирали със светлинен сигнал в движение и първо поискали документите. Тя не им ги дала и на въпроса дали е пила, отговорила ”Пила съм и какво от това”, сочат униформените в показанията си пред съда.

Дрегерът отчита 1,47 промила. Полицаите се заемат да й съставят акт, но от написаните в него възражения е видно какъв е бил статусът на премиершата. Първоначално тя отказва да подпише акта, а на документите драсканиците са напълно неразбираеми.

Стига се до задържането й заради отказ да изпълни полицейско разпореждане. Идва втори екип и е направен обиск на Янева и колата. От него е видно, че вътре не са открити нейни документи, а на сина й Костадин Янев, който по-късно при първия служебен кабинет на Радев е вреден без конкурс на държавен пост в БЕХ.

Задържаната вече Янева към 00:40 часа след обиска е откарана в Първа градска болница за кръвна проба и след това отведена в 8 РПУ, става ясно още от документите по делото.

В крайна сметка в 02:10 часа тя е освободена от районното и са й върнати иззетите при обиска ключове, което се потвърждава и от полицаите.

Как Янева стига отново до автомобила си, който според нейните показания е бил с нарязана гума, за да не може да се движи, не става ясно. Тук обаче в сагата се включва и синът й. Показанията му сочат, че той спял и бил събуден от телефонно позвъняване на майка си, която му съобщила, че не е добре и поискала да я вземе от близък адрес в квартала, където била колата.

„Около 2,30 през нощта ми звънна телефонът, бях заспал. Беше обаждане от майка ми, звучеше притеснена и ме помоли да отида до бл. 84, близо до нашия на пет минути пеша. Помоли да отида, защото не е добре.

Отидох при нея и я заварих разстроена и я помолих да я закарам вкъщи, да я прибера. Качих се в колата, тръгнахме към блока ни и видях, че едната гума е спукана и карах внимателно, за да не изкривя джантата. Оставих колата пред блока, помолих майка ми да се качим да си легне, но тя отказа, искаше да остане сама. Аз се качих и си легнах и след половин час ме събудиха, този път се звънеше на вратата. Бяха двама полицаи, казаха ми, че са задържали майка ми и да сляза долу. Пак слязох и пред блока имаше две патрулки. Пишеха й актове, за това, че била в нетрезво състояние и т.н. Полицаите ми показаха актовете и този път се прибрахме двамата“, разказва в показанията си Костадин Янев.

От обясненията му и останалите свидетелства на полицаите по делото става ясно, че Пенка Янева, оставена след прибирането си от районното управление пред блока в колата от сина си, пак е била спипана от полицаите да шофира в същото състояние, каквото и в 00,05 ч., когато е спряна за първи път и задържана. Не става ясно обаче защо синът на Янев е оставил ключовете от колата на майка си и се е съгласил тя да остане сама. Решението му обаче й коства още един акт за шофиране пияна, констатиран от друг екип полицаи вече в 02,45 ч.

Янева първоначално опитва да оспори повторния акт, като адвокатът й обяснява, че става дума за едно и също нарушение, но съдът не се съгласява. Определено й е наказание от 2000 лв. глоба и 24 месеца отнемане на право да шофира. Тя обжалва с мотив, че е съдействала и е дала кръвна проба. Жената на премиера изтъква също, че е употребила 150 мл вино, но въздействието му било много по-силно, тъй като приемала 4 вида антидепресанти, предписани й по рецепта от психиатър. Прилага и експертиза за въздействието на въпросните медикаменти при смесване с алкохол от болница ”Св. Анна”.

В крайна сметка съдът не уважава искането двата акта да се обединят в едно дело, но тя се съгласява на бързо производство и споразумение с прокуратурата, заради което наказанието й е намалено на година без книжка и 3 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишно отлагане. Отменена е и мярката й подписка, която й е наложена от момента на задържането й до подписване на споразумението със съдебните власти.

Стефан Янев и жена му Пенка имат две деца – Екатерина и Костадин, покрай които преди време също пламна скандал. Оказа се, че те са били назначени на апетитни длъжности в държавните дружества „Булгаргаз“ и Български енергиен холдинг, и то без да преминат през конкурс.

Цялата фамилия Яневи поддържат висок стандарт на живот и разполагат с имоти в столицата и Банско.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече