Криминалист с разкрития: Украинецът Вячеслав Бурма върти далавери за руската мафия у нас

0

Наркозависим украинец върти криминален бизнес в Пловдив в услуга на руската мафия. Криминалист, цитиран от Alarma.bg, разкри, че Вячеслав Бурма е част от умела схема в съучастие с руски и проруски криминални структури, занимаващи се на територията на ЕС с производство и дистрибуция на цигари и тютюневи изделия, убийства, пране на пари и финансиране на проруски диверсантски и шпионски структури.

За своите престъпления Бурма е разследван в 4 държави – Украйна, Румъния, Полша и България.

Източникът твърди, че Вячеслав Бурма, чрез структурите си в България, получава мръсни пари, с част от които купува технологии за производство на цигари и финансира други свои престъпни дейности.

Официалният бизнес на украинеца, който е женен за българката Даниела Попова – Бурма, минава през четири фирми –

„Таби ДВ” ООД ЕИК/ПИК 205251081

„Ви Ви Холдинг” ООД ЕИК/ПИК 206640653

„Интернешънъл-Пакинг Къмпани” ООД ЕИК/ПИК 203580749

„Роял Индъстри” ЕООД ЕИК/ПИК 202923312

Дружествата са базирани основно в Пловдив, където живее със съпругата си. Дейността на фирмите на Бурма е производство, рециклиране, ремонт, възстановяване и търговия с машини, агрегати и съоръжения за тютюневата промишленост.

През 2021 г. Бурма падна на мерника на МВР заради производство на цигари без бандерол.

Поразителна прилика открила полицията в Пловдив между машините за производство на цигари на украинския бизнесмен и тези, с които била оборудвана нелегалната тютюнева фабрика в с. Желязно. Тя бе разбита през октомври 2020.

Офисът и складовете на фирмата на Бурма бяха претърсени, а той бе задържан още в края на март 2021. „Назначена е експертиза на намерената техника. Ще я извършат специалисти от представителство у нас на световноизвестна компания, производител на цигари. Те трябва да дадат заключение откъде са доставени машините. Вячеслав Бурма мълчи”, разкриха запознати с акцията.

Свързаният с руската мафия бизнесмен живее в Пловдив от 2018-а, където има напълно законна фирма за рециклиране на техника за тютюнопроизводство и търговия с нея. Преди да се установи там, е имал два цигарени завода в Украйна.

Дружеството, с което основно работи, е „Таби ДВ” ООД. В него Бурма има 4505 дяла, а съпругата му Даниела – 5005. Техни съдружници с общо 500 акции са двама негови съграждани. Това са Олександър Ковальов и София Ефименко. Любопитно е, че новите акционери са влезли във фирмата на 21 март 2021, като Вячеслав Бурма отстъпил 500 от своите акции на сънародниците си.

Само за година дружеството е реализирало голям оборот, което също предизвикало подозрения у разследващите.

На 30 март 2021 пловдивската полиция влязла първо в офиса на Бурма, а след това и два негови склада на Кукленско шосе в града. Там е имало около 40 машини.

Подозренията на разследващите са, че Бурма може да е свързан с тютюневата мафия и да е осигурявал оборудване за нелегални фабрики.

През 2020 г. пловдивската полиция разкри тайни манифактури за цигари в селата Желязно, Калековец и Цалапица, а преди това и на още няколко места около Пловдив, който е сочен за рай на нелегалните тютюневи фабрики.

Тази в Желязно, за която има подозрения, че е ползвала машини от Бурма, беше разкрита от полицай при рутинния му обход в селото. В бивш стопански двор униформеният служител попаднал на модерно оборудвано хале за пълен цикъл на производство на цигари „Марлборо”.

Машините, монтирани в поточна линия, били нови и от най-висок клас. Във фабриката е имало и специално помещение за предварителна обработка и рязане на тютюна. Намерени са много кашони с надпис “Филтър”, картонени изрезки за “Марлборо”, листове за опаковки.

Предприятието е развивало дейност при пълна конспирация. Работниците са живеели в сградата – за тях са били осигурени спални и сервизни помещения. Заводът е шумоизолиран, със затъмнени прозорци, снабден с локален генератор.

Арестуван бе един от участниците в нелегалното производство – Ибрахим по прякор Лъчо, който е от село Абланица до Хаджидимово. Други негови помагачи бяха обявени за издирване.

При разбиването на фабриката в Желязно на място пристигна главният прокурор Иван Гешев. Той обяви, че с разкриването на нелегалното производство са предотвратени щети за бюджета от няколко милиона от неплатени акцизи.

Парите от незаконната дейност не се жалят за удоволствия – половинката му Даниела Попова-Бурма не крие в какво охолство живее. Брюнетката държи да го сподели със всички, публикувайки снимки в профила си от различни луксозни дестинации.

В пандемичната 2021 година тя се е разходила из Обединените арабски емирства и Тайланд. Поне това сама е обявила публично, качвайки снимки от екзотичните места в профила си.

Един „работник“ на Бурма пък е успял да спести от заплатата си и да си купи супер лъскаво БМВ, последен писък на модата. С гордост се пъчи с придобивката си по време на криза в профила си във Фейсбук.

Дейността на фирмата „Таби ДВ“ ООД на 49-годишния украинец Вячеслав Бурма е свързана с търговия и рециклиране на машини за тютюнопроизводство и цигарени изделия.

Дружеството работи е от края на август 2018 година, но дейността и започва през 2019. Само за една година оборотите, който минават през дружеството, са внушителни – близо 3,7 млн. лева, според публикувания ГФО.

В компанията работят 29 служители към септември 2020 година. Уставният капитал, с който е основана фирмата „Таби ДВ“ ООД е 10 010 лева, а адресът за кореспонденция и управление е в Пловдив на ул. „Борис Шивачев“ 12. Първоначално депозираният уставен капитал на фирмата е бил едва 10 лева, като едва на 25 февруари 2021 той е увеличен с 10 хил. лева.

Предполага се, че дейността на фирмата е служила за прикритие на оборудване на незаконни фабрики за производство на цигари в България. Незаконните обекти бълвали изделия за милиони, ощетяван с много пари е държавният бюджет.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече