Нов опит : Правителството за четвърти път без одобрен План на възстановяване

0

Правителството поиска нова – четвърта по ред отсрочка на оценката на Плана за възстановяване.

„Европейската комисия и българското правителство са се договорили за ново отлагане с един месец на оценката на българския план за възстановяване и растеж.“, обявиха на брифинг от ЕК.

Така крайният срок от предишното отлагане, който изтичаше днес вече е с нова дата – 15 април.

От Еврокомисията заявиха, че водят к диалог с българските власти и са близо до финализирането на работата по плана. От институцията казах, че оценката може да е готова и преди 15 април.

Според процедурата, след като получи зелена светлина от Еврокомисията, планът на България трябва да бъде одобрен и от финансовите министри на страните от общността.

Припомняме, че Плана за възстановяване беше внесен от служебното правителство на Румен Радев през октомври. Очакваше се оценката да стане готова в средата на декември. Това не се случи, защото нашата страна беше поискала отлагане на решението с месец.

Дългоочакваната оценка на плана не се случи и през следващите месеци, защото правителството на Кирил Петков също поиска отлагане. Последно се очаква това да стане днес.

Припомняме, че едва преди седмица Министерство на финансите съобщи, че са публикувани актуализираните проекти в Националния план за възстановяване и устойчивост. Според информация от ведомството на Асен Василев промени са били направени в областите „Нисковъглеродна икономика“ и „Транспортна свързаност“, които са били обсъждани до февруари „със социалните партньори“.

Преди дни МФ информира, че правителство се намира на финален етап от преговорите с ЕК по отношение на НПВУ и работи по стегнат график за окончателното му приемане.

„Целта е изчистване на всички пречки пред положително становище на ЕК на базата на 11-те критерия за оценка, включени в Регламент (ЕС) 2021/241 за създаване на Механизъм за възстановяване и устойчивост.“, увериха тогава от ведомството.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече