„ИНСА ОЙЛ“ сигнализира Гешев за монопола на „Лукойл”

0

От петролната компания „ИНСА ОЙЛ“ са подали сигнал до прокуратурата срещу вицепремиера Асен Василев и срещу монопола на „Лукойл”, макар и да не се споменава директно името на руската компания.

В писмо до медиите от дружеството посочват, че заедно с други български петролни компании са предложили на правителството конкретни мерки, които да намалят цените за българските потребители.

В отговор на това са били извикани „на среща на „4 очи“ с неясен контекст“, за която са сигнализирали прокуратурата и ще подадат сигнал до европейския комисар по енергетиката Кадри Симсон.

Ето и пълното писмо на компанията:

От „ИНСА ОЙЛ“ заявяваме, че още на 5 януари 2022 г. заедно с други български петролни компании сме предложили на правителството конкретни мерки, които да намалят цените за българските потребители. В отговор на това бяхме извикани на среща на „4 очи“ с неясен контекст, за която ще бъдат сигнализирани прокуратурата на Република България и европейският комисар по енергетиката Кадри Симсон.

Междувременно пред очите на българското общество и бизнес се толерира една-единствена компания, която е почти монополист на пазара на горива, да продава на цени под пазарните.

Още по-скандално е, че усвоеният от това ресурс вероятно отива за финансиране на войната в Украйна тогава, когато Народното събрание на България ясно е изразило позиция в подкрепа на наложените международни икономически санкции и рестрикции.

Министърът на финансите Асен Василев публично призна за уговорка с фирмата с господстващо положение на пазара, в резултат на която е наложено манипулиране на ценовите нива на горивата. По този начин е реализирана намеса с непазарни механизми на конкурентен пазар.

Това поставя в неравностойно положение българските вносители на горива и представителите на международните вериги.

В интервюто си пред bTV министърът на финансите не представи никакви смислени и категорични аргументи за обвиненията си за всяване на паника на пазара на горива.

Още повече той си спести факта, че по същото време цените на дизела и бензина в съседните на България – Румъния и Сърбия, бележат аналогичен скок.

В кризисната ситуация, за която говори и министър-председателят Кирил Петков, се очаква правителството и бизнесът да гледат в една посока и да работят за подкрепа на обществото и тези, които ще бъдат най-засегнати от последствията.

Политизирането на икономически теми не води до трайно решаване на задаващата се криза в сферата на горивата, нито до цялостно стабилизиране на сектора.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече