Депутатите едва не стигнаха до бой в пленарната зала заради ареста на Борисов

0

Н апрежение и остър спор в началото на днешното пленарно заседание. Словесният сблъсък дори прерасна и до физическо спречкване между депутатите пред трибуната. 

До по-сериозни нападки не се стигна, тъй като председателят на парламента Никола Минчев успя да успокои страстите и обяви почивка.

Депутати от ГЕРБ-СДС блокираха трибуната на Народното събрание, докато председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски произнасяше декларация. 

Заседанието започна с декларация от ПГ на ГЕРБ-СДС, след това своя позиция прочетоха и от „Продължаваме Промяната“.

„Снощи беше извършено покушение срещу българската демокрация, беше направен опит да бъде разрушен един от базовите консенсуси в българското общество – за отказ от политиечско насилие“, заяви заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов. 

„Кабинетът заложи на зрелищата, без да разсъждава. Всичко това – само и само да се смени, поне за няколко дни, фокусът на общественото вмнимание“, посочи още Митов.

„Среднощните обиски и арести няма да редуцират инфлацията, да намалят цените на основните стоки и горива, призивите за помощ за Украйна“, подчерта той.

„Да, никой не е над закона, но това важи и за тези, които нарушават основния закон – Конституцията на Република  България“, заяви депутатът.

„След като лидерът на най-голямата опозиционна партия и довчерашен премиер може да стане жертва на беззаконие, какво остава за останалите хора“, попита Митов.

ГЕРБ-СДС призоваха на протест всички български граждани, които държат на демократичните ценности, и обявиха, че от днес, всеки ден, парламентарната група, със всички законови средства, ще работи за предсрочни парламентарни избори, които са единственият изход от „създадената задънена ситуация“.

Председателят на ПГ на „Продължаваме Промяната“ Андрей Гюров заяви, че „няма никой над закона“. Именно това предизвика бурна реакция в залата. 

От управляващата коалиция ръкопляскаха, а от ГЕРБ-СДС тропаха по банките и скандираха „Оставка“.

„Хората, които 12 години извършваха покушение върху българската демокрация, днес ни дават уроци по демокрация; хора, които 12 години упражняваха насилието като форма за управление – днес казват, че е нарушен консенсусът за ненасилие“, заяви Георги Свиленски. 

В отговор също се скандираше  „Оставка“.

„Ще настояваме всичко да се случи само в рамките на закона. Има един структурен проблем и той е свързан с това, че прокуратурата и към момента се оглавява от човек, който е в много близки отношения с ГЕРБ. Иван Гешев очевидно беше подкрепян от партията с надеждата да си осигурят неговата готовност да си затваря очите и да им дава имунитет“. Това заяви Христо Иванов от „Демократична България“.

Той призова Гешев да си подаде оставката. 

„Ние от години отправяме огромно количество въпроси относно дейността на Бойко Борисов и другите лица, които са станали обект на действия от страна на органите  на МВР”, заяви той.  

По думите му, ако органите на реда и прокурорите действат прозрачно, от ДБ ще ги подкрепят.

„Арестите на Борисов и активисти на ГЕРБ напомнят действията на полицията на изборите през юли и ноември“. Това заяви в кулоарите на парламента лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. 

„Искаме от Рашков документи дали твърденията на наши активисти са верни. Защото наши младежи твърдят, че са репресирани по време на изборите. Ние всеки ден го говорим това. Искаме документи от Рашков за всички онези над 20 000 случая, които не са стигнали до Прокуратурата и да не се крие зад онези 20 случая, които са стигнали. По този начин ще запазим демокрацията у нас, включително и за вчерашния случай. Като имаме факти, ще видим дали действията са законни, или не“, каза Карадайъ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече