Делото срещу Иванчева започва отначало?

0

Върховния съд планира да върне процеса за подкуп за ново разглеждане заради бебето на екс кметицата на „Младост“

Съдебният процес срещу бившата кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева, нейната заместничка Биляна Петрова и Петко Дюлгеров може да започне отначало с решение на Върховния касационен съд, който ще се произнесе до 2 месеца. Това пророкуваха пред „Уикенд“ юристи, които наблюдават отблизо шумното дело за подкуп.

На финалното последно изслушване на обвиняемите пред Върховния касационен съд в сряда Иванчева и Биляна Петрова отново се обявиха за невинни и настояха да им бъдат произнесени или оправдателни присъди, или в най-лошия случай делото срещу тях да стартира отново, тъй като на предишните инстанции били осъдени несправедливо при груби процесуални нарушения.
Дни преди финала на делото срещу Иванчева, съдебният състав на Върховния касационен съд – Ружена Керанова, Елена Каракашева и Деница Вълкова, се оттегли от процеса, след като срещу тях

постъпи сигнал във Висшия съдебен съвет.

Според сигнала, подаден от неправителствените организации „Център за приложно-правни изследвания и практики“ и „Диалог за правосъдие“, у съдиите може да има предубеденост, тъй като адвокат Албена Белянова, която внесе гаранцията от 10 000 лв. на Иванчева, бе част от Инициативния комитет на Лозан Панов в надпреварата за президент. Лозан Панов бе председател на Върховния касационен съд, преди да се впусне в битката за държавен глава като кандидат на „Демократична България“ и да претърпи шумен провал.
Новият съдия по делото Спас Иванчев и подменения съдебен състав вероятно ще си измият ръцете, като върнат съдебния процес обратно на първа инстанция, пророкуват юристи.
Според думите им, основната причина от ВКС да не искат делото да приключи окончателно е, че трябва да бъдат произнесени осъдителни присъди на обвинените за подкуп Иванчева, Петрова и Дюлгеров. Само преди няколко месеца Десислава

Иванчева роди на 48-годишна възраст

първородния си син Валентин-Александър, след като миналата пролет зачена чрез ин-витро процедура.
„При положение, че бъде призната за виновна, както сочат многобройните доказателства, Иванчева ще трябва да влезе в затвора. Тя обаче е самотна майка и бебето й ще трябва да бъде дадено за отглеждане в социален дом. За да не бъдат въвличани в подобен сложен казус, съдиите от Върховния касационен съд ще си измият ръцете, като върнат делото отначало на първа инстанция уж заради процесуални нарушения“, категоричен бе столичен магистрат, до когото „Уикенд“ се допита за становище. Според думите му, било често срещана практика съдиите от ВКС да връщат шумни и знакови дела отначало, за да прехвърлят на по-нисшите съдии „горещия картоф“.
Десислава Иванчева, Биляне Петрова и бившия кмет на „Младост“ Петко Дюлгеров, бяха зрелищно арестувани на 17 април 2018 г. пред Спортната палата в центъра на София. При обиск на служебния им автомобил криминалистите

откриха белязани 70 000 евро,

скрити в кашон в багажника на возилото. Според прокуратурата, минути преди да бъдат закопчани, Иванчева и Петрова са прибрали пачките от посредника Петко Дюлгеров.
Подкупът бил поискан и даден от строителния предприемач Александър Ваклин, който свидетелства, че са му искани 500 000 лева рушвет, за да му бъде разрешено да строи жилищна кооперация в местността „Камбаните“.
След задържането им Иванчева и Биляна Петрова останаха 8 месеца в ареста, като двете се оплакаха публично от лошите условия в тъмницата. След серия от изпъстрени със скандали съдебни заседания екс управничките на „Младост“ бяха осъдени като виновни за поискан и прибран подкуп на две инстанции. Първо Специализирания съд присъди 20 г. затвор за Иванчева, 15 за Биляна Петрова и 12 за Петко Дюлгеров, а година по-късно Апелативния специализиран наказателен съд намали присъдите им. Така Иванчева, Петрова и Дюлгеров бяха осъдени съответно на 8, 7 и 6 г. затвор.
Окончателното съдебно решение от Върховния касационен съд трябва да бъде обявено в срок от 2 месеца.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече