Уволнената за корупция Десислава Христова се връща на бял кон в „Автомагистрали“, парадира с името на Радев

0

Скандалната бивша шефка на „Автомагистрали“ ЕАД Десислава Христова, която само преди 2 месеца бе освободена като изпълнителен директор на държавното предприятие от министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов заради съмнения в корупционни действия, е напът отново да се завърне в управата на пътния холдинг. Къдрокосата дама е подала документи в конкурса, обявен от Агенцията за публични предприятия за попълване на борда на директорите в „Автомагистрали“ ЕАД и според запознати има огромен шанс за трети път да бъде върната на ръководна длъжност, писа Уикенд.

От няколко дни Христова обикаля ръководните органи на Агенцията за публични предприятия с внушението, че кандидатурата й е подкрепена неофициално от президента Румен Радев. Христова обяснявала на ръководителите на държавната агенция, че е близка приятелка с първата дама Десислава Радева, която колекционирала нейни картини.
Едно от хобитата на Десислава Христова е да рисува, самата тя често разпространява легендата за себе си, че почетния лидер на ДПС Ахмед Доган държи в кабинета си нейна картина.

Христова бе кандидат за депутат от ДПС

на парламентарните избори през 2017 г., но не влезе в Народното събрание и впоследствие напусна структурите на партията. След това тя бе странно назначена за изпълнителен директор на „Автомагистрали“ ЕАД.
Името на Десислава Христова нашумя през 2019 г., след като в медиите бяха разпространени аудиозаписи между нея и тогавашният началник на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ в АПИ Михаил Рашков. В телефонния разговор двамата обсъждат как трябва да бъде дадено рамо на някой си Иван, който „пилотно“ щял да свърши работата на Мало Бучино – ключово съоръжение по магистрала „Струма“, което от години се ремонтира. Дни след появата на скандалния аудизапис, Десислава Христова напусна шефския пост на „Автомагистрали“ ЕАД, преди отново да бъде върната на работа миналото лято от служебния министър Виолета Комитова.
Именно по време на управлението на Десислава Христова на „Автомагистрали“ ЕАД бе дадена възможност да изгради 134 км. от магистрала „Хемус“ и да

изразходи непрозрачно 1,35 милиарда лева,

сключвайки прословутите „инхаус“ договори чрез вътрешно възлагане на подбрани частни пътно-строителни фирми.
Още през 2018 г. Десислава Христова пише доклад за разширяване дейността на държавното дружество чрез избор на потенциални партньори. В доклада си Христова обяснява, че „Автомагистрали“ ЕАД трябва да навлезе в изграждането на първокласни пътища, но понеже няма достатъчно финанси и собствена техника, следва да сключи договори с частни компании. Благодарение на този доклад, „Автомагистрали“ изплати авансово над 150 млн. лв. на частни пътно-строителни фирми в периода 2018-2019 г.
„Не аз съм мозъка на тази операция“, коментира ролята си в непрозрачното отпускане на

стотици милиони за частни фирми

Десислава Христова, когато се разбра, че тя е иницирала „инхаус схемата“. Враговете на Христова твърдят, че тя напира отново да се върне в ръководството на „Автомагистрали“ ЕАД, тъй като е поела ангажимент към мастити пътищари да продължат работата си по магистралата.
Около името на Десислава Христова се завихри и скандал след катастрофата с македонски автобус на магистрала „Струма“ на 23 ноември м.г., при която загинаха 45 души. Оказа се, че Христова в качеството си на директор на „Автомагистрали“ също носи вина за пътно-транспортната трагедия, тъй като е разписала некачествен ремонт и рехабилитация на участъка между Даскалово и Долна Диканя.
Месеци преди трагедията да се случи, Десислава Христова сключва договор с дружеството „Битулайт“ на стойност 620 000 лв. за текущ ремонт, доставка на светлоотразителна боя за пътна маркировка и обновяване на мантинелите. През месец юли от фирмата доставили необходимото количество боя и мантинели, но Христова отказала да плати планирания ремонт. На проблемния участък, който се разклонява и обърква шофьорите, не били поставени дори задължителните варели с вода. Заради това е възможно госпожата да се сдобие с обвинение от прокуратурата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече