Бойко се завръща?

0

Окуражени от новите социологически проучвания, които им дават почти равен резултат с този на първата политическа сила „Продължаваме промяната”, ГЕРБ официално поемат курс към завръщане във властта. Въпреки тежката ситуация в страната, лидерът на партията Бойко Борисов бил убеден, че може да се справи с купищата проблеми и само той е в състояние да изведе страната от кризата, която вече започва.

„Готови сме да се завърнем да управляваме! Работим за предизвикване на предсрочни парламентарни избори!”, споделиха неофициално пред „Уикенд” ключови депутати от ГЕРБ. Бойко Борисов пък отново възнамерявал да е премиер – за четвърти път, въпреки че миналата година смяташе да заложи на Даниел Митов. Сега обаче лидерът на ГЕРБ е готов лично да се завърне в голямата политика и вече даже умувал кои да са министрите му. Имало конкретно набелязани имена.


От ГЕРБ ясно осъзнавали, че трудно ще успеят да съставят сами правителство, но били готови на разговори и с други парламентарни групи, включително и с някои депутати от „Продължаваме промяната”. „Не се притесняваме да отидем на избори. Със сигурност ще сме първа политическа сила!”, заявяват със самочувствие депутати от ГЕРБ.


Само преди дни излезе проучване на агенция „Тренд”, осъществено сред 1007 души от цялата страна в периода 5-12 март, според което ГЕРБ вече догонва по рейтинг „Продължаваме промяната”, а разликата между управляващата партия и формацията на Бойко Борисов е в рамките на 1%. Ако изборите са днес, „Продължаваме промяната” с лидери Кирил Петков и Асен Василев би получила 22,9% от гласовете. Втора политическа сила е ГЕРБ, като тя плътно диша във врата на „Промяната” и би спечелила 21,9% от гласовете. На извънредните парламентарни избори на 14 ноември 2021 г. разликата между двете партии бе повече от 3% в полза на ПП, а днес, само 5 месеца по-късно, тя е още по-свита.


Според социолози, след още само няколко месеца рейтингът на управляващите ще е с поне още 2% по-нисък, което автоматично ще превърне ГЕРБ във водещата политическа сила. Това се разчита ясно от хората на Бойко Борисов и те официално поеха поход към завръщането си във властта.


Миналата неделя лидерът на ГЕРБ бе преизбран единодушно с 943 гласа за председател на политическата партия на проведеното Седмо Национално събрание на партията. На него стана ясно, че бившите управляващи основават постоянно действащ Национален предизборен щаб. От ГЕРБ не крият, че целта им е час по-скоро да свалят правителството, което според тях е вредно и некомептенетно. Според наш източник, задачат, поставена от Борисов е още през есента да има извънредни предсрочни избори.


Същевременно управляващата коалиция се тресе от вътрешни скандали. Вече е публична тайна напрежението между „Продължаваме промяната” и БСП за борбата за влияние в икономиката и земеделието, а в последните седмици имало скандали и между хората на Кирил Петков и Асен Василев и тези на Слави Трифонов. Битката там е кой да оглави БНБ, но имало спорове и за началник на БНТ, която била обещана на Слави.


„В коалицията са се хванали гуша за гуша. Зад „Продължаваме промяната” стоят единствено „Демократична България”, само те не създават напрежение. Много скоро цялата тази управленска конструкция ще се разпадне и е възможно до няколко месеца пак да се ходи на избори”, коментира пред „Уикенд” политически анализатор.


Преди дни пък се появиха слухове, че при евентуална оставка на правителството, е възможно в рамките на този парламент „Продължаваме промяната” да потърси съдействие от ГЕРБ и двете партии да съставят заедно ново правителство. Този сценарий категорично бе отхвърлен и от Бойко Борисов, и от Кирил Петков, които не крият взаимната си неприязън един към друг.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече