Нов заем от половин милиард е изтеглило правителството

0

Правителството на Кирил Петков изтегли нов заем в размер на половин милиард лева. Той е вторият дълг, който държавата поема от началото на годината. Продажбата на ДКЦ става в рамките само на една седмица.

Търгът се е провел в понеделник 21 март. Министерството на финансите е преотворило емисия 7,5-годишни държавни ценни книжа (ДЦК), деноминирана в лева, с падеж 24.05.2029 година.

На проведения аукцион са пласирани ДЦК за 500 млн. лв. съвкупна номинална стойност при среднопретеглена годишна доходност в размер на 1,33 %. Това е с 2,7 на сто повече от тази на предишния заем , който беше поет на 14 март. Коефициентът на покритие е 1,20. Датата на плащане за одобреното количество е 23 март 2022 г. Лихвите се изплащат на всеки шест месеца, считано от датата на емисията, като последното плащане се извършва заедно с изплащането на номиналната стойност на емисията.

Най-голямо количество ДЦК на аукциона са придобили банките – 84,1 %, следвани от застрахователните дружества – 8,4 %, пенсионни фондове с 3,8 %, гаранционни фондове – 1,4 %,  инвестиционни посредници 0,3% и други инвеститори – 2,0, съобщават от Министерство на финансите.  

Преди седмица държавата изтегли дълг от 500 млн. лева. Тогава беше отворена емисия държавни ценни книжа е със срочност 3,5 години, като последно подобни съкровищни облигации бяха предложени в средата на ноември миналата година.

Това беше и първата дългова емисия за годината. Според Бюджет 2022 до края на декември България може да поеме 7,3 милиарда лева нов дълг. В закона не се залагат параметри каква част трябва да бъде поета от вътрешния пазар и каква от международните пазари, където страната ни най-вероятно ще трябва да излезе по-късно през годината.

С част от новопоетите задължения ще се рефинансират стари дългове, а останалите средства ще се използват за инвестиции, това заявиха управляващите при внасянето на Бюджета, но не е ясно дали и как ще изпълнят намеренията си, защото бяха заявени преди началото на войната в Украйна.  

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече