Политолог: Правителството е в насипно състояние, разпада се

0

„Правителството се намира все още в насипно състояние. То не може да реализира единна политика. Всеки от коалиционните партньори говори на собствените си избиратели.“ Това мнение изрази пред БНР политологът Димитър Аврамов. Пиарът Нидал Алгафари пък обясни, че този кабинет прави гаф след гаф и не се сеща за нещо положително, направено в 100-те дни.  

„Всеки от коалиционните партньори е оставен сам от другите да управлява собствената си сфера, без да му се намесват.“, констатира Аврамов. Той се върна назад и обясни, че коалицията е тръгнала добре – с публични преговори, с опит за създаване на някакъв стандарт, след това всичко се разпадна до сфери на влияние“, коментира Аврамов.

Политологът бе категоричен, че пренатягането на политическите отношения в един или друг сектор неизменно ще доведе до разпад в коалицията.

​​​​​​ПП не е нищо повече от виртуален проект. Името е квази, то не е създадено като за политическа партия, отбеляза политологът.

„Няма такова нещо като ПП, такъв политически субект няма. Ако утре се разпадне правителството или трябва да бъде преформулирана структурата на изпълнителната власт, там няма партия, която носи отговорност и всичко изчезва за 24 часа. Правенето на партия е поемането на ангажимент към хора, общуване и търсене на баланси.“

Очевидно е, че Кирил Петков има качества и интелект, но няма необходимата политическа подготовка и очевидно е, че това го кара да взема грешни решения, заяви Димитър Аврамов.

Новият министър-председател трябва да смени подхода на общуване, да го направи институционален, подчерта Димитър Аврамов.

Според него трябва да започнат да се вземат институционални, а не импулсивни решения.

​​​​На фона на всички кризи, които се вихрят в региона, местните избори изглеждат далечна перспектива, каза още Аврамов.

Засега има един провал в цялостното държавно управление и той вече е провал на правителството – неспособността на държавата да реагира адекватно на пазара на електроенергията, което създава дългосрочни рискове за българската икономика, изтъкна политологът.

„Има национални мощности, собственост на българската държава. НЕК е държавна и голяма част от електропреносните трасета също са държавни. Пазар се налага там, където има реална конкуренция. Да налагаш конкуренция в сектор, в който се вземат политически решения непрекъснато, ми се струва грешно и безсмислено.“

Имаме дисбалансирана система и нежелание и неспособност на няколко правителства, „при огромна каша, забъркана от ГЕРБ в енергетиката“, да решат проблемите, посочи той.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече