„Добър 3.57“ получи правителството на Кирил Петков за първите 100 дни управление

0

Българското общество пише оценка „Добър 3.57“ на правителството на Четворната коалиция за първите 100 дни управление. Това сочат резултатите от социологическо проучване „Алфа рисърч“, поръчано от БНТ и проведено за предаването „Референдум“ по БНТ.

Според мнозинството от анкетираните арестите на опозиционери са извършени без доказателства. 60,9% от българите оценяват арестите на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и бившата шефка на Правителствената информационна служба Севделина Арнаудова като провал на МВР.

Изследването е направено за предаването „Референдум“ на БНТ. Сред най-неуспешните сфери на работа на правителството българите определят съдебната реформа, енергетиката и инфлацията.

Арестът на Борисов, Горанов и Арнаудова се определя като провал на МВР според близо 61% от анкетираните, показва изследването на „Алфа рисърч“. За успех на правителството в борбата срещу корупцията го смятат близо 35% от българите. 4,7 на сто са без мнение.

„Моделът Бойко Рашков не може да разгради модела Борисов, а ако използваме един по-институционален език, това, което каза колегата, че се очакваха доказателства, беше много ясно – в една правова държава законност и справедливост се постигат единствено и само със законови средства“, отбеляза Боряна Димитрова от „Алфа рисърч“.

Колкото до политическите последствия от ареста на Борисов и другите членове на ГЕРБ, най-голямата част от анкетираните или близо 52% смятат, че това ще сплоти ГЕРБ. Следват мненията, че ще се засили войната между институциите и ще се дискредитира прокуратурата.

„Дори противниците електорално на ГЕРБ виждат такава възможност за сплотяване на ГЕРБ. Важен аспект, който трябва да кажем, защото не става дума само самите симпатизанти на ГЕРБ да оценяват така поведението си“, изтъкна Боряна Димитрова от „Алфа рисърч“.

Оценката на правителството за стоте дни е „Добър“ 3,57, показва изследването. Първият параметър за тази оценка, смята Боряна Димитрова е, че на правителството се е паднала трудна задача. Вторият – има неудовлетворителни резултати в много направления.

„И трето обаче, защото е все пак „Добър“ 3,57 – има едно очакване, има все още резерв да има бъдещи постижения това правителство. Много зависи обаче, тъй като тази вечер непрекъснато повтаряме тази фраза и тя е важна – зависи какво следва оттук нататък – дали ще продължи по- успешен начин“, каза Боряна Димитрова от „Алфа рисърч“. 

Сферите, в които правителството е работило най-добре през стоте дни, са отбрана и сигурност, здравеопазване, съгласуване на Плана за възстановяване, показват данните. Обратно – най-зле, се е справило със съдебната реформа, енергетиката и инфлацията и доходите.

Според по-голямата част от анкетираните, близо 53%, конфронтацията между управляващи и опозиция няма да доведе до предсрочни избори тази година. Почти 45% обаче смятат, че избори ще има, а 2,6 на сто от анкетираните не могат да преценят.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече