Община Самоков хвърля 260 бона за ремонт на родната къща на Людмила Живкова

0

Край на разрухата и мизерията в родната къща на Людмила Живкова в самоковското село Говедарци. Майстори ремонтират постройката, която е в окаяно състояние, и се очаква до няколко месеца да бъде основно ремонтирана, писа „Ретро“.

 За целта са предвидени над 260 хиляди лева от бюджета на община Самоков, а фирмата, която ще извърши ремонтните дейности, е спечелил обществена поръчка в края на миналата година.

Всъщност селската къща в Говедарци била потомствена на съпругата на Тодор Живков- Мара Малеева. Там се ражда и прекарва детските си години тяхната първородна дъщеря Людмила. Домът е позорно разграбен в началото на 90-те и до преди броени седмици стоял занемарен и заключен. Към днешна дата къщата не принадлежи на наследниците на Живкови, а е собственост на общината. Кметството е решило чрез настоящия ремонт тя да бъде превърната в туристически информационен център.

Реставрацията ще обхване три сгради. Основната – бивш музеи с площ 130 квадрата метра ще бъде преустроена като туристически информационен център. Другата сграда с площ 71 квадратни метра. Тя ще стане етнографски музей, а третата ще се обособи като обслужваща сграда. Предвидено е да се купи съвременна компютърна и аудио- визуална техника. Ще се запазят обаче интериорните решения, съхранили се във времето. Сред тях е мраморния под, както интересно пано от разноцветна мозайка. На втория етаж непокътнат е останал красив дърворезбен таван, който също ще бъде запазен.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече