Тъмни театрални сцени с мирис на петрол: Кабинетът, барабар с Рашков, пренарежда пазара на горивата у нас

0

Треската с картела на горивата ще ни люлее още дълго. Оказва се, че схемите за пренареждане в пазара на горивата у нас се редят с благословията на новата власт. Промяна със сигурност ще има, но тази на Кирил Петков и сие ни води към пропаст.

След подадения сигнал от фирма  „Инса ойл“ срещу финансовия министър Асен Василев, в ролята на негов адвокат се включи вътрешният министър Бойко Рашков. Вместо да се довери на разследващите органи и да ги остави да си вършат работата, Рашков истерично започна да дава интервюта и да търси „защитени свидетели“, които да оневинят Василев. Със скоростта на светлината беше намерен уж независим и таен свидетел, който да бъде противопоставен на обвинението на Георги Самуилов – собственик на „Инса Ойл“. За запознати с основните играчи в петролния бизнес в България никак не е трудно да се досетят кой е той.

Припомняме, че  дружеството „Инса ойл“ на бизнесмена Георги Самуилов прати сигнал в прокуратурата срещу вицепремиера и финансов Асен Василев, който по-рано обвини компанията, заедно със „Сакса“ в незаконно поведение, довело до покачване на цената на горивата.

„За бензина стана ясно – „Инса ойл“ и „Сакса“ са двете вериги бензиностанции, които са вдигали цените нагоре, без да има предпоставка за това“, каза Василев в интервю за бТВ. На реплика на водещата, че все пак те не са направили нещо незаконно, Василев опонира, че всяване на паника, опит за манипулация на пазара и господстващо положение са незаконни действия, заслужаващи тежки глоби.

Но както са тръгнали нещата „Сакса“ ще излязат сухи от водата. Още преди години собствениците на „Сакса“ бяха така добри да подпомогнат ГДБОП при разкриване на схеми с ДДС в сектора с горивата. Явно сега отново ще се опитат да заслужат благоволението на властта, но този път чрез участието им в сценарий за спекулативни цени и представянето им като „защитени свидетели“.

За никого не е тайна близката дружба на Бойко Рашков със Светослав Димов, който е един от двамата собственици на „Сакса“.

Неслучайно истерията на пазара за горива започна именно от бензиностанциите „Круиз“, които са собственост на фирмата. А след като бяха обвинени в създаването на картел, собствениците на „Сакса“  запазиха мълчание и оставиха „Инса ойл“ да изтърпи всички нападки от властимащите. Театралните сцени, на които ставаме свидетели през последните седмици започват да миришат не на петрол, а недостатъчно добре прикрити схеми за пренареждане на пазара с горива с  участието на властта.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече