Румен Радев и Корнелия се помириха

0

Президентът и шефката на БСП в синхрон отказват военна помощ за Украйна

Войната в Украйна отново сближи Румен Радев и Корнелия Нинова, отбелязват експерти. Дори в средите на социалистите вече върви закачката, че властната руска посланичка Елеонора Митрофанова е натиснала копчето и на двамата.

Да не говорим, че техните русофилски чувства са отдавна известни, понеже и те самите никога не са ги крили. Президентът, който така или иначе се води за натовски генерал, преди време искрено и лично обяви, че „Крим е руски, какъв да е!”. Разбира се, тези думи на Радев засегнаха министъра на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба, който написа в Туитър, че Радев с това изказване е нанесъл удар по приятелските отношения между двете страни. После имаше някакво мъгляво уточнение, че понеже Русия владее полуострова, та затова и изтървал тази реплика.
Политиката на Корнелия Нинова към Русия по нищо не се различава от тази на президента Радев. Тя не е споделяла публично мисли, че Крим е руски, но пък е показателно е, че точно нейното протеже – депутатът Илиян Йончев е сред тримата въздържали се, когато наскоро се гласува изгонването на Русия от Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа. Неговият вот няма никакво съмнение, че преди това е бил съгласуван с лидерката на Столетницата, подсказват и източниците ни от „Позитано” 20.


Нинова и Радев демонстрират и уникално единство в твърдото нежелание да окажем каквато и да е военна помощ на Украйна, която се бори срещу руските окупатори. Уж, за да не въвличат България и народа във война. Да бъдем нещо като Швейцария на Балканите, което е нелепо, защото и от Берн наложиха санкции и казаха, че ще помогнат на Украйна. Радев и Корнелия обаче говорят най-общо за някаква хуманитарна помощ. И още един показателен факт – иначе натовският генерал Румен Радев до момента не дава натовски военни сили да дойдат в България, вероятно, за да не се притесним матушка Русия. Дори тези дни, когато пристигна министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, Радев не само че не се срещна с него, но и се запъти към Стара Загора. А обяснението беше, че американецът не му е на нивото!


Анализатори веднага свързаха това с отказа на Радев да даде каквато и да е военна помощ за Украйна в битката й с ордата на Путин. Като главнокомандващ на българската армия, разбира се президентът има последната дума по въпроса, но носи и отговорност за това. Само да отбележим, че Румъния има и американска база, и в страната пристигнаха и американски, и френски войници, а е и много по-близо географски и до Украйна, и до Русия. Натовските сили използват военно-въздушната база „Михаил Когълничану“ в Черно море от 1999 г., а  Румъния, която е член на НАТО от 2004 г., прие и система за противоракетна отбрана. Букурещ не се посвени да дари и оръжие на нападнатият си съсед.


Според нашия президент обаче изпращането на военна помощ за Украйна ще означава „въвличане на България във войната”. Точно същата позиция яростно отстоява и Корнелия Нинова. През последните дни тя не се умори да повтаря като папагал, че изпращане на оръжие за Украйна е „пряко въвличане на България във войната”.


Оказва се, че Радев и Нинова, които доскоро не можеха да се гледат и не криеха взаимната си неприязън, вече говорят с едни и същи думи. И ги произнасят на висок глас, след като украинският посланик Виталий Москаленко заяви, че очаква военна помощ от София, като отбеляза конкретно боеприпаси и снаряди, каквито се произвеждат в предприятията, подчинени на икономическата министърка Нинова. Непреклонната позиция на довчерашните врагове Радев и Нинова по най-горещия въпрос едва ли е само, за да се харесат на своя електорат, който в по-голямата си част е антиваксърски и русофилски настроен. Като не дават помощ обаче е логично да се помисли, че те индиректно помагат на Путин. Нищо чудно, че на България от години й се носи славата на „Троянския кон на Кремъл” в НАТО и ЕС. Разбира се, това ще има последствия. Експерти вече предричат, че един ден, когато започне възстановяването на Украйна, страната ни ще бъде „забравена”.


Все пак от сърцето на Румен Радев се откъснаха с много уговорки  бронежилетки и каски, при изричното условие, че те ще бъдат дадени само на мирното население в Украйна. И за да бъде още по-конкретен президентът подчерта: „особено с акцент на районите, където преобладава българско малцинство, подложено на обстрел”. Тези дни и правителството, в което е вицепремиер Нинова, излезе с  решение да се даде хуманитарна помощ на Украйна в размер на 361 830 лева. Другите европейски страни даряват милиони евро.


Според експерти силното руско влияние е в дъното на сближаването между доскорошните люти врагове Нинова и Радев. Не беше толкова далеч времето, когато президентът официално заяви подкрепата си за  Крум Зарков, след като той единствен обяви, че ще се кандидатира за лидер на БСП. Нинова тогава уж беше подала оставка, която после оттегли. Затова пък само няколко месеца по-късно Радев изпрати поздравителен адрес до лидерката на БСП за рождения й ден. На свой ред тя написа в личната си страница във Фейсбук : „Уважението е взаимно”. Симпатизантите им видяха в тази размяна на любезности знак, че ледовете между тях са разтопени, а твърдата им позиция спрямо Украйна затвърди това впечатление.


Да не забравяме, че през 2016 г., когато командирът на българските ВВС генерал Румен Радев спечели президентските избори, той беше издигнат точно от Корнелия Нинова. Не беше отречено, че военният е откритие за политиката на бившия генерал от КГБ Леонид Решетников и неговия Руски институт за стратегически изследвания. Впрочем, самият Решетников тогава каза по една телевизия, че той обсъдил кандидатурата на Радев Нинова, докато бил на почивка в България. Днес, 6 години по-късно съмненията за възможни проруски връзки и симпатии на президента и вицепремиер ката така и не са разсеяни.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече