Готвят нов политически арест на Бойко?

0

Кирил Петков назначи заместник на Рашков в МВР, който да изпипа юридически задържането на бившия премиер

Премиерът Кирил Петков подготвя втори политически арест за предшественика си Бойко Борисов седмица след 24-часовото задържане „по неотложност“ на бившия премиер, финансовия му министър Владислав Горанов и пиарът Севдалина Арнаудова, научи „Уикенд“ от свой източник от МВР.

Операцията по повторното арестуване на Борисов вероятно ще бъде реализирана до дни със заповед на вътрешния министър Бойко Рашков и отново няма да бъде съгласувана с представители на прокуратурата.
За да бъде изпипано юридически бъдещото задържане на Бойко Борисов, Кирил Петков назначи по спешност за заместник-министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, който бе служебен министър на правосъдието в кабинета на Румен Радев. Някогашният секретар на Адвокатската колегия в Пловдив бе обявен за заместник на Бойко Рашков във вторик късно вечерта със заповед на Кирил Петков. Според запознати, задачата на Иван Демерджиев е да изследва всички постъпили през годините

сигнали срещу Бойко Борисов

и хора от обкръжението му и да предприеме законосъобразни действия по придвижването им. Неофициално се твърди, че Демерджиев е изисквал материали, свързани с покойния алкохолен бос Михаил Михов – Мишо Бирата. През 2012 г. в медиите изтече запис от разговор между Борисов и тогавашния шеф на митниците Ваньо Танов, в който министър-председателят приканва Танов да изтегли проверяващи от алкохолната фабрика на Мишо Бирата в Мездра, тъй като президентът Първанов му се обадил да ходатайства. Демерджиев работи и по други сигнали срещу Бойко Борисов, които можело да доведат до повторно задържане на бившия премиер за срок от 24 часа по закона за МВР, твърди полицейски източник на „Уикенд“.
Миналият четвъртък вечерта Бойко Борисов беше арестуван за 24 часа от цивилни полицаи на МВР без прокурорска и съдийска заповед, а задържането му разбуни духовете в държавата и извади на нощен протест депутатите от ГЕРБ пред сградата на Главна дирекция „Национална полиция“ в ж.к. „Младост“, където Борисов пренощува на дървена пейка. Дни по-късно се оказа, че задържането на Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова е незаконосъобразно и че екс премиерът и приближените му са задържани след свидетелски показания, дадени от самия Кирил Петков пред полицаи в кабинета му.
Юридическата каша около арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова бе допълнена от първоначалното съобщение на МВР, че те са задържани заради

120 случая на измами с европейски средства

след разследване на Европейската прокуратура. Ден преди полицейската акция срещу Бойко Борисов европейския главен прокурор Лаура Кьовеши бе на посещение в България. Впоследствие от МВР изтриха съобщението си, че Борисов е задържан по искане на Европейската прокуратура, а от ГЕРБ атакуваха, че новата власт е използвала името на Лаура Кьовеши, за да се саморазправи с лидерът на най-голямата опозиционна партия.
Подобна теза разви в Европарламента и председателят на групата на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер, който окачестви задъжането на Бойко като „отвличане“ пред евродепутатите в Брюксел. „Искаме да се борим с корупцията, подкрепяме това, но тази борба трябва да се основава на принципите на върховенството на правото. В България бе допуснато нарушение и това трябва да се разследва!“, обяви Манфред Вебер от трибуната на Европейския парламент. Дни преди ареста на Бойко Борисов, Манфред Вебер бе гост на конгреса на ГЕРБ, който преизбра единодушно Бойко за председател на партията.
Сагата около задържането на Борисов предизвика поредното напрежение между прокуратурата и МВР, след като се оказа, че задържането на лидера на ГЕРБ е било по сигнал на укриващия се в Дубай милиардер Васил Божков. Черепа твърди, че е бил изнудван да плаща 20% от печалбата на лотарийния си бизнес на бившия премиер и финансовия му министър Владислав Горанов и че е

платил подкупи в размер на над 70 млн. лв.,

за да се сдобие с данъчни облекчения лотарийния му бизнес. Още през февруари 2020 г. Специализираната прокуратура обяви, че Васил Божков си е спестил над 550 млн. лв. посредством умишлено занижени данъчни ставки за „Национална лотария“.
„При положение, че Борисов е разследван по този казус, би следвало с него да се занимава Специализираната прокуратура, а не Софийска прокуратура, тъй като е бивш управляващ. При задъжането му Специализираната прокуратура все още действаше, а единствено от нейната компетентност е разследване за изнудване на властимащи“, категорични са юристи. В сряда следобед Народното събрание гласува на първо четене закриването на Спецпрокуратурата и Специализирания съд.

Ченгетата ровили в боба, ориза и брашното на Бойко

Обискът в къщата на бившия премиер извършен пред очите на дъщеря му и внуците

Отрядът от 10 цивилни полицаи, които миналия четвъртък нахлуха в къщата на Бойко Борисов в Банкя, обискираха дома му и го арестуваха за 24 часа по закона за МВР, са обърнали с „краката нагоре“ имота на бившия премиер, научи „Уикенд“.

Ченгетата са се появили в дома на Борисов около 19,40 ч. вечерта, без да имат прокурорска заповед и разрешение от съда да извършват обиски. Цивилните полицаи обаче са ползвали лексиката на шефа си Бойко Рашков, че претърсванията в къщата са „по неотложност“.
По време на продължилия близо 4 часа обиск в къщата на Борисов в Банкя са присъствали дъщерята на лидера на ГЕРБ Венета и двете й деца Бойко и Иван. Внучетата на Бойко Борисов са вечеряли с майка си, когато полицията е дошла да арестува бившия премиер. Цивилните полицаи са ровили усърдно в къщата на Борисов, за да търсят улики срещу него. Ченгетата дори разкъсали и разпилели на пода в кухнята съдържанието на хартиени пакети със захар, брашно, боб и ориз. Криминалистите обискирали даже и детската стая на внуците на Бойко Борисов, но в крайна сметка не намерили нищо подозрително.


„Разтършуаха всичко, ровиха на децата в кошчетата, нищо не откриха. Подписахме протокол и аз мислех, че си тръгват, а те ми казаха – трябва да ви задържим. Докараха ни тук, както през 1944 г. Притеснявам се, че следващия път може и да ме убият!“, коментира Бойко Борисов на излизане от ареста на Главна дирекция „Национална полиция“ следващата вечер. Оттогава Борисов не е давал изявления по съвет на своя адвокат Менко Менков.


Близки до бившия премиер разкриват, че неговата дъщеря Венета е потърсила лекарска помощ след задържането на баща си, тъй като вдигнала високо кръвно. По подобие на Борисов, Венета също е хипертоник. След пускането на Бойко от ареста щерка му помоли медиите семейството й да бъде оставено на мира. „Спрете този фашизъм! Разстроиха цялото ми семейство. Единствената ми молба към медиите е да го оставят поне сега намира, за да се види с моите деца и негови внуци“, емоционално коментира пред БНТ Венета Борисова задържането на баща си и обиска в дома й.

Полицаи категорично отказват да сложат белезници на Борисов

МВР-шефът разпоредил да изкарат бившият премиер закопчан, ченгетата не се подчинили

Полицаи са спасили от позорно извеждане с белезници зад гърба от дома му бившия премиер Бойко Борисов. За това разказаха за „Уикенд” източници от МВР, станали свидетели на безпрецедентен натиск от страна на МВР-шефа Бойко Рашков за ареста на Борисов и също така невиждан отпор срещу заповедите му от редовите полицаи.

Приел организираната акция на Главна дирекция „Национална полиция” в дома на Борисов по тъмна доба като лична вендета, вътрешният министър Бойко Рашков настоявал експремиерът да бъде „изкаран от къщата си като абсолютен престъпник” – с белезници зад гърба и през главния вход. Рашков не само настоял това да се случи по време на организацията на акцията, провела се на 17 март в дома на Борисов в столичния квартал „Банкя”, но и докато ченгетата вече тарашели дома на бившия премиер. Няколко пъти Рашков лично позвънил по телефона на ръководителите на щурма, с изричната заповед Борисов да бъде изкаран позорно през вратата пред всички медии, с белезници. Ченгетата обаче отказали да се подчинят.
„Полицаите нямаха намерение да задържат Бойко Борисов, но някой се обади да го задържат и не само да го задържат, но на всяка цена да му сложат белезници”, потвърди и адвокатът на експремиера Менко Менков във вторник. Той чул само едно от десетките разлютени обаждания на Рашков, тъй като доста време юристът и защитник не бе допуснат до клиента си в дома му, докато полицаите обискирали къщата. Рашков обаче звънял почти през пет минути, гневен, че му докладват как полицаите до един отказват да закопчаят „свой човек”. Като част от системата на МВР и бивш главен секретар, до днес експремиерът се ползва с истинска привързаност от част от полицията, а непрекъснатите му отстъпки за скок на заплатите в МВР при дори намек за протести, му спечелили и още повече симпатии. Които довели до буквално комична развръзка – ченгетата отсекли, че няма да сложат прангите на Борисов каквото и да стане, а експремиерът ще напусне дома си инкогнито през задната врата, както и всъщност се случи.


Вътрешният министър буквално щял да блъвне огън при новината за яростната съпротива на служителите си, част от които в прав текст обявили, че по-скоро ще си хвърлят пагоните, отколкото да се опозорят с арест на човек от системата. Напук на Рашков, полицаите действително изкараха почти инкогнито лидера на ГЕРБ без белезници през задната врата, а Борисов почти доволно помаха през прозореца на цивилната кола, която го откара до ГДНП.
Вбесен от неподчинението, а допълнително и с пулсираща вена на челото от гняв заради развързката с прокуратурата след ареста, Рашков се заканил с жестоки глоби на бунтовниците. МВР-шефът не смеел да организира уволнения, тъй като заради случката интересът на медиите нямало да е в негова полза, ако се окаже, че уволнява наред полицаи заради неподчинение на собствените му капризи.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече