В БСП заговориха за нови избори

0

Предсрочни избори до края на годината предрече евродепутатът от БСП Петър Витанов. Той се аргументира с възможната военна помощ за Украйна, която ще принуди БСП да излезе от управляващата коалиция. Засега такъв вариант официално не е предложен, но се обсъжда от отделни представители на партиите от новото  парламентарно мнозинство.

„БСП трябва да напусне властта, ако пратим оръжия на Украйна и пуснем Скопие в Европейския съюз. Иначе доверието в коалицията ще се срине и ще сме маслинова клонка за легитимност на решенията на коалицията“, каза Витанов пред Нова Нюз.

По думите му БСП  може, да си възвърне доверието на избирателите, но съществува вакуум  в лявото пространство и може проекта са Стефан Янев да намери място.

„След ковид пандемията навсякъде има подем на леви движения. Надявам се БСП да върне своето доверие и това може да се случи. Искаме да възобновим диалога в партията с Крум Зарков. Искаме идейно обновление на партията. Не съм  съгласен БСП да е оправдание за катастрофата на правителството“, казва още Витанов.

В международен план Витанов очаква силен натиск в края на френското председателство на Европейския съюз затова България да вдигне ветото за членството Северна Македония.“ Това ще се случи не на всяка цена,  а при изпълнени условия“, подчертава Витанов., Според него ако това стане, ще е допълнителен фактор за предизвикване на предсрочни избори до края на 2022 година.

За предсрочни избори открито се обяви и партия ГЕРБ на последния национален форум. Нагласите към скорошен вот се появиха след ареста на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова.

Редица политолози също смятат, че предсрочните избори са неизбежни. Според Антоний Гълъбов арестите не са били консултирани с коалиционните партньори и това е довело до напрежение между тях, писа „Галерия“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече