Елка Константинова гасне в старчески дом с алцхаймер

0

След по-малко от  два месеца уважаваната литераторка и бивш министър на културата от първите години на  демокрацията Елка Константинова ще посрещне 90 годишен юбилей, но в старчески дом в покрайнините на София, където гасне от  години, покосена от алцхаймер.

 Въпреки лошата памет, изтритите спомени и напредналата възраст Константинова била дейна и жизнена, казва нейният близък приятел проф. Михаил Константинов. Все по-трудно обаче разпознавала близките и приятелите, които от време на време я посещават. Елка се радвала на добри грижи, тъй като хосписът, в който е настанена, е частен и предлага добри условия.

 Професорката плащала високата такса сама от своята пенсия, която е в максимален размер.  Голямо огорчение за  Константинова обаче било, че синът  й Васил не е стъпвал при нея. След като е продал от апартаментите на майка си, си  купи яхта и замина да обикаля морета и океани. Единствените, които ходят на свиждане на Константинова, са сестра й и племенникът й.

 Елка Константинова има повече от богата и впечатляваща биография. През 60-те години на миналия век работи в „Народна  култура“ и списание „Септември“. Като научен сътрудник в института по литература към БАН, изнася лекции по българска литература в Ягелонския университет в Краков, преподава в НАТФИЗ през 90-те.

Тя е сред основателите и водачите на СДС в началото на 90-те. Народен представител в седмото Велико народно събрание и 26-тото Народно събрание. Участва в групата на 39-те, които с гладна стачка се противопоставят на приемане на нова конституция през 1991 г. През 1991-1992г. е  е министър на културата в правителството на Филип Димитров.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече