Лозен астръхна срещу кмета си

0

Презастрояват софийското село, авариите са ежедневни, а в района има 40 нелегални сметища

Протестиращите в село Лозен срещу стартъп компанията за лаври са въвлечени в политическа и икономическа поръчка във връзка с имотни интереси. Това стана ясно от изказването на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов, писа Уикенд.

„Запознат съм с недоволството на живеещите в с. Лозен. Смятам, че проблемът се преекспонира. Проблемът с презастрояването е 30-40 пъти по-притеснителен за жителите на селото и по-скоро бих помогнал за това”, подчерта той. Всъщност наистина презастрояването е огромно и се предвиждат нови жилищни комплекси и къщи, показва справка в кметството и в община Панчарево. Но липсва инфраструктура, пътища, водоснабдяване, канализация и дори електричество. Местното население постоянно се увеличава, без да има план за разрастване на селото и без подходящата среда, коментират жители. В детската градина вече няма места, като в нея се бутат 200 деца. В местното училище има над 350 деца.


Жителите искат мораториум и спиране на строителството в Лозен, което е безразборно и постоянно расте. Според тях пренаселването вече е огромно, като ВиК и електро мрежата няма да издържат на новите къщи и апартаментни комплекси. Токът също започва да спира заради претоварване и аварии. Кметът Георги Младенов откровено нехае по всички въпроси, защото го е страх от политическия натиск и интересите на големите строителни компании и мутри, които са завладяли земите в района. Хората твърдят, че защитава именно техните апетити.
Според местните, Младенов се е прегърнал с бизнесмена Росен Маринов, изпълнителен директор на ИТ компанията „Сирма солюшънс”, и с депутатката от ГЕРБ Евгения Алексиева. Самата тя живее в Лозен и вече има две къщи в селото. Едната е придобита през 2019 г. и е огромна – 276 кв. м. разгъната застроена площ, като към нея има и гараж, показва справка в нейната данъчна декларация пред КП КОНПИ. Втората е придобита през 2021 г. заедно с Пламен Газибаров, вероятно нейният мъж. Имотът е на цели 2 декара, а къщата е на 200 кв. м разгъната застроена площ, показва справката в декларацията. Интересен момент е, че е придобит безвъзмездно, без да е ясно от кого и как е подарен. Двата имота струват малко над 2 милиона лева, коментираха брокери на недвижимости.


Другият голям имотен играч е Росен Маринов, твърдят местните. Според тях той е изкупил доста земи в село Лозен. Настанил се е в огромен палат преди няколко години. Маринов има апетити да строи къщи и комплекси, допълват те. Той е сред лидерите на протестите в Лозен заедно с кмета Георги Младенов и депутатката Евгения Алексиева.


Същевременно най-голямото село в България – Лозен, е на път да се превърне в сметището на София заради нехайството на кмета Младенов. Местните жители алармират за над 40 незаконни сметища в района. В самото село и неговите покрайнини е пълно с боклуци. Струпани са и огромни камари със строителни отпадъци. Деретата също са пълни и вместо да се оттича водата от планината в тях, те започват да преливат при силни дъждове. „В най-скоро време ще сме свидетели на сериозни наводнения“, обясниха местните.


Жителите са бесни на Георги Младенов, който не може да реши проблема вече 3 години. Като за капак от началото на 2022 г. липсва сметоизвозване в селото и вече е заринато от боклук. Хората ще създадат инициативен комитет, за да информират столичния кмет Йорданка Фандъкова, като подготвят мощни протести срещу Младенов. Според тях той нищо не прави още по модернизацията и подмяната на ВиК мрежата. Авариите по нея са често явление и населението от 10 000 човека остава без вода периодично.


„Трябва ни доста добра подготовка, за да се справим с липсата на вода. Имаме 10-литрови туби, които стоят целогодишно в банята, за да се справим с всяка една авария”, разказват лозенчани. От чешмите често тече тъмна и кална течност, която е негодна за пиене.
Местните искат мораториум и спиране на строителството в Лозен, което е безразборно и постоянно расте. Според тях пренаселването вече е голямо, като ВиК и електро мрежата няма да издържат на новите къщи и апартаментни комплекси. Токът също започва да спира заради претоварване и аварии. Кметът Георги Младенов не предприема нищо по този въпрос, защото го е страх от политическия натиск и интересите на големите строителни компании, които са завладяли земите в района. Хората твърдят, че защитава именно техните апетити.
В скоро време лозенчани ще искат оставката на кмета, защото не се справя със задачите си и не спазва предизборните си обещания. В свое извинение наскоро в пост във фейсбук, Младенов дори се опита да нападне Столична община. „За жалост централизираната система, в която парите ни отиват някъде и някой друг решава вместо нас какво да се случва, е тотално неработеща. Парите, отпускани за Лозен, не просто не се увеличават, а намаляват. Проблемите с липсата на канализация, спешна нужда от смяна на водопровода, спиранията на тока, състоянието на инфраструктурата, нуждата от разширение на детската градина и двете училища, изграждането на нов гробищен парк и много други. Всичко това на фона на постоянно увеличаващото се население и тотална липса на пари за поддръжка на селото“, оправдава се кметът.
Звучи обективно, само че той е човекът, който трябва да се бори за всичко изброено, а не го прави, тъй като е загубил доверието в лицето на Столична община. Вместо това се занимава с дребнотемия и всява интриги сред местните. Опитва се да ги сплашва с полицията, като обяснява напред-назад, че има връзки в ДАИ и КАТ, защото в миналото е бил инспектор от системата и бивш митничар.


Георги Младенов също е доста имотен и притежава бая автомобили, установи „Уикенд”. Със съпругата си Деяна Младенова имат къща от 150 кв. м. в Лозен, показва справка в КПКОНПИ. През 2007 г. е закупил друга къща за 200 000 лв. в самоковското село Говедарци. Младенов придобива автомобил „Ситроен“ само за 3000 лв. през 2017 г. Година по-рано е купил BMW за 2000 лв. Отделно има „Ауди“ за 2000 лв. и пикап „Шевролет“ за 1000 лв. четем още в декларацията му.
Така зад протестите в Лозен всъщност прозират големи политически и икономически интереси, като в основата стоят видни политици, мощни строителни босове и мутри, които планират да си изперат парите си в Лозен.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече