Херо Мустафа избра оръжеен бос от България за доставки в Украйна

0

Митичният Христо Христов, броил $ 35 млн. за имение в Бевърли Хилс, вече захранва с противотанкови ракети украинската армия

Ожесточените дебати в Народното събрание и в обществото дали България трябва да окаже военно-техническа помощ на Украйна, или да осъществява само хуманитарни мисии за нападнатата от Русия държава, са следени с повишено внимание от посолството на САЩ в България, научи „Уикенд“ от свой източник от управляващата коалиция.

Според думите му, Америка вече е избрала кой български оръжеен бос да доставя оръжия в Украйна, а военният министър на САЩ Лойд Остин и посланик Херо Мустафа лично са информирали премиера Кирил Петков и вицето му Асен Василев за щатския фаворит. Лойд Остин бе на посещение в България в средата на месец март, но след срещата му с Кирил Петков бе съобщено, че нашата страна няма да доставя оръжия за Украйна.
Противно на очакванията, българският оръжеен бос, който ще снабдява украинската армия с оръжия, няма да е тровеният от руското спецразузнаване Емилиян Гебрев, а живеещият в САЩ българин Христо Христов, собственик на оръжейното дружество „Сейдж Технолоджис“.
61-годишният Христо Христов е сред най-потайните български милионери, а новините за него идват предимно от чужбина. Макар медиите да не разполагат дори със снимка на Христов, той нашумя даже в Америка, след като сключи най-голямата имотна сделка за 2019 г. в Бевърли Хилс. Тогава оръжейният търговец

брои $ 34,6 милиона за престижно имение

в прочутото с лукса си предградие на Лос Анджелис.
Имението на Христов, което бе купено от израелския военен Гал Ашер, е точно зад 5-звездния хотел „Бевърли Хилс“ и според описанието на брокери има фоайе с височина над 7.6 метра, 25-метров „компютъризиран водопад със светлинно шоу, който е може би най-зрелищното подобно съоръжение в района“, огромна външна беседка, конферентна зала и паркинг за 20 автомобила. Сградата, която Христо Христов и семейството му обитават от три години, е със 7 спални, 11 бани, голям басейн с морска вода, частен киносалон и три камини.
„Христо Христов вече изнася оръжия и боеприпаси за Украйна, които изкарва от Полша и Чехия. Той е поел голяма част от доставките на гранати, противотанкови мини и ракети и РПГ-та, с които НАТО захранва украинската армия. Спекулация е, че оръжията са произведени в България и се изнасят чрез посредничеството на фирми от Полша и Чехия“, твърди източникът ни.
В България Христо Христов е собственик на военен завод за производство на

части за противотанкови ракети в Пловдив,

в който се трудят над 450 оръжейници. Макар през последната година заводът на Христов да бълва постоянно продукция, официално няма данни за износ на противотанкови ракети към размирна Украйна. Враговете на Христо Христов в оръжейния бранш обаче подхвърлят, че е възможно „Сейдж Технолоджис“ да заобикаля правилата, естествено – с мълчаливото съгласие и дейната подкрепа, идваща от Америка и НАТО.
За да може България официално да изнася оръжия за Украйна, е нужна санкция от Народното събрание, а не само от Министерски съвет, което на този етап прави невъзможно потвърждението за осъществени оръжейни доставки към Киев.
Оръжейници твърдят, че Христов отдавна се ползва с подкрепата на Америка, тъй като е бил сред лобистите на американския мастодонт „Локхийд Мартин“ за продажбата на изтребители Ф-16 на България. След ожесточени спорове България избра да се въоръжи с американски бойни самолети, като за целта плати над 2,5 милиарда лева за 8 самолета. Наскоро стана известно, че изтребителите ще пристигнат чак през 2030 г., а не през 2023 г., както бе обявено при сключването на сделката.
В оръжейния бранш разправят, че първия си голям удар Христо Христов направил през 2001 г. Тогава босът на „Сейдж Технолоджис“ и неговия съдружник и първи братовчед Генчо Христов купуват стотици бракувани танкове Т 55 от Военното министерство, както и от Сърбия.

Танковете са продадени с огромна печалба

година и половина по-късно в африканската страна Еритрея, след като са ремонтирани. В този период Христов купува и над 1,5 милиона бройки автомати „Калашников“ – втора употреба, които също засилва към размирна Еритрея. „Тогава цената, която Христо плати за един бракуван автомат, бе 60 долара. Казват, че ги е продал 6-7 пъти по-скъпо в Африка“, одумват не без завист оръжейния бос в бранша.
Управляваната от Христов оръжейна компания търгува и с боеприпаси. През 2004 г. взриватели, собственост на неговата фирма, бяха откраднати от
влакова композиция в Румъния. Сандъците с 64 стари взривателя пътували за Сопот, където фирмата държи склад под наем. През последните години Христов е сочен и като основен продавач на 122-милиметрови реактивни

снаряди от системата „Град“ –

съвременния вариант на някогашната руска разработка „Катюша“. Този тип оръжия се използват в десетки размирни точки по света, макар на книга продажбата им да се контролира.
Преди 6 години Христо Христов бе сред кандидатите за купувач на ВЗМ-Сопот, но не бе одобрен. Неговата оръжейна фирма се занимава и с унищожаване на боеприпаси, както и с превоз на опасни товари. Оръжейният бос има и офшорно дружество – регистрираното в Панама „Сейдж консултантс Панама Лимитед“. В бранша твърдят, че от основаването си през 2008 г. досега оръжейното дружество на бизнесмена е сключило сделки с оръжия за над 1 милиона долара.
За Христо Христов се твърди, че е приближен и до мастити генерали от израелските тайни служби „Мосад“, които му оказват логистична подкрепа при доставката на оръжия. Фактът, че Христо Христов купи имението си в Бевърли Хилс от израелския бивш военен и настоящ мултимилионер Гал Ашер, подхранва мълвата за контактите му с евреите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече