Андрей Гюров бил кандидат на управляващата коалиция за шеф на БНБ, а не Каримански

0

„Казусът около дипломата на Андрей Гюров е изкуствено създаден. В нито един момент не съм си помислял, че въпрос с диплома за докторска степен от Виенския университет в Австрия може да породи някакво съмнение дали всъщност съответния човек има степента, или не. Бях изненадан по време на изпушването в Комисията по бюджет и финанси, когато този въпрос беше повдигнат от страна на ГЕРБ. За мен няма реален казус”, заяви председателят на Народното събрание Никола Минчев.

Основните тези на ГЕРБ, са че самата дипломна работа е регистрирана в деня на изслушването и че дипломната работа е от 2005 г., а има цитати от 2008 и 2012 г. в нея.Promoted Content

Adskeeper

„Самият Гюров го обясни ясно. В крайна сметка той е написал докторската дисертация през 2005 г, но я е доработвал и актуализирал през годините, в което няма нищо странно, когато говорим за научен труд”, поясни Никола Минчев.

Той коментира и защо от ПП издигнаха свой кандидат за шеф на БНБ. „ИТН още от 46-я парламент лансират г-н Любомир Каримански за поста, но той не е кандидат на управляващата коалиция. По-скоро това е Андрей Гюров. Виждаме в Гюров едно много подходящо лице за БНБ в този момент. Той има академичната и професионалната подготовка. Работил е в западни институции от банковия и финансов сектор. Има безупречен публичен имидж. Изпълва всички необходими предпоставки да заеме поста в момент, в който България се е насочила към еврозоната”.

По думите му за момента няма конкретни съмнения  и в имиджа на Любомир Каримански. „Появиха се в публичното пространство някои анализи на професионалния му опит до момента”, уточни Минчев.

Относно кандидатурата на Андрей Гюров, Минчев, поясни, че ще разчитат на подкрепата на „Демократична България” и БСП.

„Вече, разбира се, всеки народен представител гласува по свое убеждение и съвест. От ГЕРБ вече веднъж заявиха, че няма да подкрепят никого. На самото изслушване в бюджетната комисия, като че ли клоняха повече към Любомир Каримански, но може би ще видим в последния момент”, каза председателят на парламента.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече