САЩ вдигат мерника на Румен Радев

0

Президентът Румен Радев е изпаднал в немилост пред американците, писа „Филтър“, позовавайки се на два независими един от друг източници от посолството на САЩ в България. Служители на ведомството от Вашингтон са дадени указания българският държавен глава и неговата администрация да бъдат изолирани от всякакви съвместни инициативи. В определени периоди именно Радев беше Фаворит на американците. Нещо повече – те негласно му удариха рамо преди изборите за президент и това накара дори част от десните избиратели у нас да гласуват за бившия шеф на военната ни авиация.

Публичните изяви на Радев през последните няколко месеца обаче сериозно са разтревожили американските емисари в София.

Първо, в края на миналата година президентът открито изрази недоволството си от очакваното закъснение на американските изтребители f-16. Тогава по информация на производителите стана ясно, че изтребители ще закъснеят  с 12 месеца, заради пандемията от коронавирус. И това се случи само две години, след като директорът на бизнес развитие на американската компания Ранди Хауърд лично увери Радев, че сроковете заложени в договорите на България, ще бъдат изпълнени, а компанията ще търси финансови буфери в споразумението за пълната поддръжка на самолетите.

 По график всички осем изтребителя f-16 Bloc 70 трябва да са доставени най-късно през 2024 г, първите още догодина. В същото време американското военно министерство възлага производството на изтребителите „Локхийд Мартин“  със заложен много по-късен срок за завършване на проекта – 31 януари 2027 година. Това си е скандал, който трудно може да бъде потулен, и Румен Радев е в правото си да устоява българските интереси. Американската страна няма как да си позволи подобно отношение към уважаван партньор, ако не гледа на него като на колониално зависим субект. Известно е че нашата страна закупи 80 целеви изтребителя с необходимото оборудване и въоръжение със сделка с правителството на САЩ. Общата стойност на проекта възлиза на над 2,1 милиарда лева, а сумата беше преведена авансово във фонд на американска банка, каквито са изискванията на Америка. Американците обаче не отговориха със същата точност. Има сериозни опасения, че договорът няма да бъде изпълнен коректно.

 За скандалното забавяне се изказа и бившия министър на отбраната Стефан Янев.

 Правителство на САЩ одобри продажбата на още седем изтребители f-16 за България. Прогнозата цена на сделката е 1,673  милиарда долара .

Войната в Украйна е втората тема, по която Радев търпи критики от страната на САЩ.

На въпрос как би коментирал евентуалното представяне на български зенитни комплекси за украинската армия по време на войната с Русия, президентът Радев заяви: „Подобно решение означава въвличане на България във войната и който го вземе, трябва да обясни какъв е рискът, защото цената се плаща винаги от гражданите, а не от политиците. После Радев обясни, че изпращането дори на муниции за украинската армия е заемане на страна и въвличане в тази война.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече