Слави се оттегля от политиката! ИТН разцепена на три лагера

0

Слави Трифонов е на крачка да се откаже от политиката и да остави партията „Има такъв народ“ в ръцете на Тошко Йорданов. В офисите на телевизия 7/8 вървят усилени слухове, че Слави трудно се справя със здравословните си проблеми. По съвет на лекари той рязко ограничил публичните си прояви, дори в социалните мрежи. Семейство му също настоява да обърне внимание единствено и само на здравето си и да изостави политиката.

 Втората причина се крие в недоброто състояние на партията ИТН, която спечели вторите парламентарни избори миналата година.  В момента тя практически е разцепена на три лагера, пише в новия си брой „Галерия“. Водач на единия е Ива Митева, на другия – Любомир Каримански, а на третия са неутралните. В групата имат различни възгледи по ключови проблеми на управлението, но засега демонстрират единство респектиран от своя лидер.  За съжаление, здравословното състояние на Слави става все по-лошо. Твърде вероятно при оттегляне на Дългия от политиката ИТН да се слее в някоя друга партия. Различните депутати симпатизират както „Демократична България“, така и на „Продължаваме промяната“, а не са охладнели чувствата им към Стефан Янев. Тошко Йорданов няма авторитет да бъде обединител на колегите, довери депутат от ИТН.  Комуникацията с него е трудна. Ива и Любо са по-удачни като лидери, но пък двамата не мелят брашно.

Според източници на „Галерия“ Митева и Каримански са се устремили повече към мечтаните постове, съответно на конституционен съдия и на управител на БНБ, като са готови веднага да жертват партийната си кариера.

 Самите те са в изострени отношения защото коалиционните им партньори настояват Слави да се спре на единия пост. Тоест ако одобри за шеф на БНБ Калимански, то Митева ще трябва да се откаже от амбициите си и обратно.

В същото време за битката за шеф на БНБ, в която ИТН участва много активно с кандидатурата на Каримански прозират интересите бизнескръгове. Същото важи и за човека на „Продължавам промяната“ Андрей Гюров. Самите партии са имали договор за ненападение и го изпълняваха до края на миналата седмица, когато се нападнаха и обвиниха взаимно в лъжи. Сайтове откриха координирана атака срещу Каримански, като го изкараха едва ли не е личен банкер на Ахмед Доган. Финансистът от Койнаре беше свързан с последователно с Цветелина Славова, Цеко Минев. Не закъсня и ударът по Гюров. Финансистът беше атакуван за редовността на докторантурата му в Австралия. Тя дойде от ГЕРБ, но самият Гюров заподозря мащабна и добре координирана акция.  Засега от новите парламентарни сили се въздържат от мнение коя кандидатура ще подкрепят. Демократична България симпатизира определено на Гюров. БСП декларира изчаквателна позиция, а ГЕРБ обяви, че няма да гласува. Само че никой не изключва промяна в последния момент. ДПС клонят към Каримански. Според слуховете хората на Карадайъ са поискали един заместник в БНБ срещу подкрепа. Твърди се, че дори имало среща на Бойко Борисов с висш кадър на ДПС точно заради избора на управител на БНБ. Лидерът на ГЕРБ е бил помолен за подкрепа на Каримански.

 Засега нито един от кандидатите няма необходимата подкрепа. Не е изключена патовата ситуация да остане до гласуването, което да завърши без избор и да се отвори нова процедура.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече