Министърът на земеделието бит в кабинета си

0

Министерството на земеделието стана опасно място, шегуват се вече в коридорите на властта. Поредният ранен и окървавен след сблъсък с подчинен, по-точно с вратата на кабинет, е самият министър Иван Иванов, научи „Уикенд”.

Екшънът се разиграва преди броени дни, когато е уволнен зам.- министърът на земеделието Атанас Добрев, наричан в някои медии Насо Мафията – негов прякор от ученическите години. Само да подчертаем, че той е на този пост още от 2017 г., като малцина са онези по върховете на властта, които могат да се похвалят с толкова дълъг престой на иначе ветровито място.
Въпросният ценен кадър е повикан в кабинета от министър Иван Иванов в последните дни на март, за да му връчи заповедта на премиера, с която го освобождава от поста. Запознати описват Атанас Добрев като доста висок господин, стърчаща поне глава над Иванов. Какво точно е станало в министерския кабинет, можем само да гадаем. След срещата Иван Иванов е получил аркада на веждата си, в резултат според запознати от силно затръшване на тежката врата. Преди това отвътре се чували крясъци и обиди, изричани на висок глас.


Двете секретарки на министъра скочили да спасяват шефа си, от раната на който шуртяла кръв. Запознати казват, че служителките са още на успокоителни.


Да припомним и предисторията на тази сцена. Депутатът от „Продължаваме промяната” Александър Дунчев, който е и бивш шеф на Агенцията по горите, неотдавна заяви от трибуната на парламента, че горският сектор е разтърсван от огромни кражби и корупционни схеми. Той беше разгневен от уволненията на честни директори в бранша и смяната им с политически протежета. Дунчев буквално каза, че министърът Иван Иванов не иска да даде информация за тези назначения. Дори поиска помощ от парламентарния шеф Никола Минчев, за да получи изобличаващите документи, свързани с назначенията в Агенцията по горите през последните месеци. Дунчев каза още, че се елиминират опитни експерти, за да се поставят на техните места политически обвързани протежета. Дунчев заяви, че Атанас Добрев е образът на задкулисието. Несменяемият зам.-министър направо спускал списъците с имената на служителите, които трябва да бъдат сменени с партийни далавераджии. Дунчев направо каза, че докато Атанас Добрев е в министерството, няма никаква надежда за българските гори.


Думите му обидиха дълбоко българските социалисти, дори запознати казват, че коалиционната партньорка Корнелия Нинова била много гневна и вдигнала скандал на премиера Кирил Петков. На свой ред той имал тежък разговор с Дунчев, който обаче не отстъпил от своята позиция с риск да се разклати коалицията.
След като се надигна вълна в подкрепа на депутата, разконспирирал горската мафия, включително имаше и петиция в негова защита в социалните мрежи, е наредена проверка. От МВР и ДАНС е събрана потресаваща информация, която буквално изправила косата на Кирил Петков. Той на секундата разписал освобождаването на Атанас Добрев.


Преди да се закачи за властта като зам.-министър, въпросният господин е бил съветник на председателя на Агенцията по горите. След това става шеф на Национален фонд „Българска гора”, после се подвизава като парламентарен секретар в земеделското министерство. Бил е и шеф на фонд „Земеделие”. От 2017 г. досега се „бетонирал” като зам.-министър на земеделието. При това като същинска калинка прелита от партия в партия. Става шеф на фонд „Земеделие” от ГЕРБ. Като зам.-министър първо е от „Атака”, след това от квотата на ВМРО, а сега пък е вече по линия на БСП.


Кървавата разправия около неговото уволнение е втори инцидент в министерството с елементи на юмручно право. Вече стана известно, че са си разменили шамари двамата зам.-министри Момчил Неков и Стефан Бурджев. След разправията им Неков излязъл в болнични. „Секретарките в земеделското министерство се превърнаха в медицински сестри и не е зле да ги запишат на курсове за спешна помощ” – съвсем сериозно предлагат запознати със ситуацията във ведомството.


След инцидента министър Иван Иванов е излязъл в болнични, като се твърди официално, че причината е високо кръвно налягане. Според източник на „Уикенд”, той действително е бил в прединфарктно състояние миналата седмица и е приет с кръвно 240 на 180 в столична болница.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече