Гешев отърва кожата за седмица: ВСС върна за поправка предложението на Янаки Стоилов за освобождаване на главния прокурор

0

Висшият съдебен съвет върна за поправка предложението на Янаки Стоилов от 2021 година  за освобождаване на главния прокурор.

Съдебните кадровици започнаха  дебатите по искането на правосъдният министър Надежда Йорданова за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. 

Днес във ВСС се провеждат дебатите по искането на правосъдният министър Надежда Йорданова за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев.

За да бъде отстранен Иван Гешев, са необходими поне 17 гласа във ВСС.

На 16 юли миналата година служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов внесе във ВСС предложение за предсрочно освобождаване на главния прокурор на основание уронване на престижа на съдебната власт, като искането е във връзка с доклад на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

При днешното обсъждане ВСС реши, че в предложението на Стоилов има нередности, които министърът на правосъдието Надежда Йорданова трябва да отстрани в 7-дневен срок.

Главният прокурор Иван Гешев определи преди днес предложението на Стоилов като бланкетно. По думите му в него няма факти, които да кореспондират с твърдения.

Според Гешев е нарушен и принципът на разделение на властите. А преди заседанието главният прокурор коментира:

„Ако не беше смешно, щеше да е тъжно и то щеше да е тъжно за българската държавност. В името на българската държава и държавност или каквото останало от нея, се надявам министърът на правосъдието, вместо да обикаля телевизионните студия и най-вероятно да заявява неверни твърдения – постоянно с откровено политически характер, които вероятно уронват престижа на съдебната власт и по този начин засягат всеки един български гражданин, тези свои твърдения да ги заяви в пленума на ВСС, където е мястото за това нещо,  а не да мълчи“.

Очаква се съдебните кадровици да се произнесат по пет казуса, по които министърът на правосъдието Надежда Йорданова твърди, че главният прокурор е нарушил Конституцията.

Йорданова коментира:

„С отстраняването на главния прокурор, на господин Гешев в качеството му на главен прокурор, ще решим това обстоятелство, че България е крайно време да получи главен прокурор, който дължим на обществото, който споделя и отстоява високи морални стандарти и защитава правата на хората без да ги нарушава, главен прокурор, който не се прикрива зад полицейско насилие“.

Същевременно в Народното събрание се провежда заседанието на правната комисия, на което се обсъждат промените в закона за съдебната власт, които предвиждат закриване на специализираните съд и прокуратура и отпадането на кариерните бонуси на членовете на Висшия съдебен съвет.

В началото на заседанието в остър словесен сблъсък влязоха главния прокурор Иван Гешев и лидерът на „Да, България“ Христо Иванов.

Главният обвинител отново защити позицията си, че предвиденото закриване на специализираното правосъдие е уронване на престижа на правовата държава, а Христо Иванов заяви, че това стъпка към равно правосъдие, което да е деполитизирано.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече