Лилия Абаджиева: Правителството да не изчаква опозицията да поиска оставката на министъра на културата

0

Битката с администраторите за правата на твореца може и да изглежда загубена, но вярвам, че не е„. 

Това мнение сподели пред БНР режисьорката Лилия Абаджиева в коментар на избора на нов директор на Народния театър „Иван Вазов“ и на проведения конкурс.

„Осъзнавам себе си като част от една последователност, която не може и не бива да си позволи да не мисли в мащаба на нашите учители и високите образци, които те са следвали. Следваме ги и ние и няма да позволим да бъде отнета идеята за хоризонт и за развитие пред театъра. За мен това е много по-важно от всичко друго“, добави тя.

Според нея моралното възмущение на съсловието е, че министърът на културата Атанас Атанасов, който е от „Продължаваме промяната“, на която формация „българският народ възложи надеждите си за промяна, си е затворил очите и е узаконил едно беззаконие“:

„Това действие дискредитира не само министъра, а мълчанието на премиера и бездействието му по темата – дискредитират цялото правителство. Надявам се управляващите да не изчакват опозицията да поиска оставката на министъра на културата. Би било недалновидно да не реагират в тази ситуация на всеобщо неодобрение“.  

По думите ѝ има и воля, и енергия за конституиране на нов регламент за провеждане на конкурсите за директори на културните институти.

Абаджиева посочи, че е участвала в конкурсите за директор на Народния театър и на Младежкия театър.

„Много режисьори, които са били кандидати, са подали възражение до министъра, но и до комисията по култура в парламента. Комисията е обърнала внимание на възраженията, но министър Атанасов – не“, каза тя.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече