Интересите на Цветан Василев надничат зад „Gemcorp“! Какво общо имат Кирчо и Кокорчо с компанията

1

Интересите на избягалия в Белград банкер Цветан Василев изсветляват зад Gemcorp, пише в новия си брой „Филтър“.

С въпросната компания правителството подписа меморандум за сътрудничество и насърчаване на инвестициите в енергийния сектор. Това показват няколко косвени свързаности и повтарящи се поведенчески модели, които силно напомнят за бизнес активностите и политическите амбиции на Василев, преди да опразни банката и да се скрие в чужбина.

Ако основателните подозрения се потвърдят, ще стане ясно и друго. А именно, че правителството работи тайно, но последователно за реабилитацията на Васил Божков и Цветан Василев. После двамата трябва да се превърнат в оръжие за разправа с политическото опозиция на „Продължаваме промяната“.

Първият сигнал, че Gemcorp,  ако не е негов директен параван, е кандидатурата и от 2014 година да оздравява Корпоративна търговска банка. Предложението идва на трети ноември 2014 година, след като вече са отхвърлени идеите на акционерите на банката и на Фонда на Оман. Тогава Gemcorp  кандидатства заедно с друга инвестиционна група, с която предлагат увеличение на капитала на КТБ до 5,2 милиарда лева под формата на ликвидност, с която банката да се върне на пазара и да обслужва задълженията си. Иска се обаче и държавна подкрепа, но такава не се дава.

Неизвестно за обществото е, че през пролетта на 2013 година, когато управлява първото служебно правителство на Росен Плевнелиев, министър на икономиката е днешния финансов министър Асен Василев и косвено удря рамо на КТБ. Той е принципал на държавното участие в огромна част от държавните фирми на всички в енергийния сектор. По това време техните пари са концентрирани главно в КТБ, но има обществен натиск статуквото да се промени.

Първият финансов министър на ГЕРБ Симеон Дянков не желае или не умее да се справи с проблема. И вместо да изготвим правила, издава насоки с препоръчителен характер фирмите да концентриран влоговете си и да подбират банки на конкурсен принцип. Половинчатата част от политиката му се поправя от служебния министър Калин Христов, който предлага препоръчителното действие да се превърне в задължително.

КТБ финансира една от големите сделки на лица, свързани с приятеля на Асен Василев и днешен негов началник – Кирил Петков. Компанията Волаком АД ,  на която Петков е съосновател получава изгодни условия за инвестиции в индустриалната зона на Божурище. Като източник на финансиране на компанията се сочи КТБ.

 На фона на всичко това като невинно съвпадение изглежда още един детайл от легитимацията на Gemcorp пред обществото и правителството. На срещите във Вашингтон, където официално финансовият и енергиен министър на България се запалват по партньорство с Gemcorp. Интерес проявява и още една компания – IP3 на американския адмирал от резерва Майкъл Хюит. Последното е много интересно, защото по подобен начин преди 9 години Цветан Василев подкрепя политическия проект на Николай Бареков. Тогава партията „България без цензура“ е представена като консервативен проект и на едно от събитията й присъства генералът от резерва Уесли Кларк.

Най-голям повод да се подозират, че всички косвени връзки и слухове имат основание, е бързането на правителството да подпише меморандума. Всяка уважаваща себе си компания провежда дю дилиджънс (Due Dilligence)  на всяка друга фирма, с която започва стратегическото партньорство. Само българското правителство действа прибързано и без видимо да е проверило кой стои насреща му. Това най-често обяснява или с неопитност и глупост, или са скрити мотиви.

1 Коментар
  1. […] е подписал с офшорка. Така пише в Меморандума с „Gemcorp“, това заяви Десислава Трифонова от […]

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече