Полицията следи Гроздан Караджов за договорки с пътните фирми

0

  Парите за пътища са поредната тема, която натяга напрежението между коалиционните партньори от „Продължаваме промяната“ и „Има такъв народ“, пише в новия си брой „Филтър“.

Вътрешният министър Бойко Рашков е пуснал икономическа полиция да следи всяка стъпка на регионалния министър Гроздан Караджов, който е от квотата на Слави Трифонов. Ченгетата дебнат какви пари се изплаща на строителните фирми, които бяха на мушката на служебното правителство. Затова има и сигнал от „Института за пътна безопасност“, по който се прави проверка. Сигналът е отличен повод да се рови около милионите в Регионалното министерство.

 Миналата седмица темата беше обсъждана в парламента. Гроздан Караджов и „Има такъв народ“ предложиха да се платят 50% от парите на фирмите в страната, които са поддържали пътищата. Въпросната сума възлиза на около 600 милиона лева. Виолета Комитова, като регионален министър, ги прекрати като незаконни. Договорите са сключени без търгове, с директно възлагане. Още тогава МВР започна разследване по случая, защото срещу спусканите милиони, дружества са строили, а не поддържали.

 Депутати от „Продължаваме промяната“ подозират, че коалиционните им партньори от ИТН и министърът им Гроздан Караджов има тайни договорки с пътните компании, които търсят начин да възстановят бизнеса си. Те са нарочени за фирми от обръчите на Герб и ДПС.

 Агенция „Пътна инфраструктура“ е обявила обществени поръчки за поддържане на пътищата в страната. Договори обаче скоро не се очакват, защото по търговете има обжалване в КЗК и съда.

 Освен между „Продължаваме промяната“ и „Има такъв народ“ високо напрежение тече между МВР и МРРБ,  твърдят служители и от двете министерства. По време на първото и второто служебно правителство Рашков и Комитова се срещали почти всеки ден, създали общи екипи, били в отлични отношения. Тогава избухнаха и скандалите с магистрала „Хемус“ и ремонтите на язовирите. Откакто Гроздан Караджов пое поста на регионален министър, практиката от миналото бе прекратена, което извадило от обувките Бойко Рашков.

 Освен за договорите за поддръжка на пътищата Караджов е подозиран от коалиционните си партньори, че ще продължи схемата с инхаус строителството на „Хемус“, което е една от важните опорки на Бойко Рашков в битката с ГЕРБ и Бойко Борисов. Вътрешният министър няколко пъти споделя с подчинените си и пред медиите, че няма да позволи продължаване на договорите, които разследва и от които обяви за кражбата на века, на този етап без да представи каквито е било сериозни доказателства, контрират от парламентарната опозиция.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече