Политолог: Асен Василев е много по-подходящ за премиер от Кирил Петков

0

„Коалицията дава сигнали, които не говорят за голяма устойчивост. … Четирите партии не могат да се разберат. Информацията, която имам, е, че Слави Трифонов и Кирил Петков не си говорят“. Това заяви пред   политологът Слави Василев пред БНР.

„ИТН са партията в коалицията, която проявява най-голям характер“, смята той.

По думите му елемент на стабилност в управлението е вицепремиерът Асен Василев, когото определи като „лъч надежда, че в управлението има мислещи хора“, докато „сигналите, които дава премиерът Кирил Петков, не вдъхват много успокоение у гражданите и анализаторите“.

„Смятам, че Асен Василев е много по-подходящ за министър-председател от Кирил Петков“, заяви политологът.

Според Слави Василев решението на „Продължаваме промяната“ да се учреди като партия означава, че са влезли в политика с дългосрочни намерения.

„ПП носят отговорността за управлението, макар че е коалиционно, те ще загубят най-много, ако коалицията се провали, независимо кой и какво е причината, станала за този провал“, коментира той и уточни, че Кирил Петков трябва да осъзнава, че отговорността му като министър председател е и да поддържа коалицията заедно, която той не изпълнява добре, и това се вижда от работата на парламента.

По думите на политолога твърдението на Петков, че президентът Румен Радев не му се е обаждал по телефона, когато е бил служебен министър на икономиката, е вярно, но обратното се е случвало многократно:

„Помните как той се хвалеше, че не е получил нито едно обаждане от президента, но обаждания към президента от Кирил Петков, когато беше в служебното правителство, е имало. Темата с язовирите беше подадена от администрацията на президента към Петков, за да може той там да се разрови“.

Пред БНР политологът коментира и подготвяния политически проект от бившия служебен премиер и бивш министър на отбраната Стефан Янев:

„Потенциал в Янев има, но не смятат, че той ще направи толкова лесно и бързо крачката да събере новата партия. … Той е един сериозен политик, който си дава сериозна сметка, че без структури и без много хора, които да го подкрепят, няма да скочи в тази битка“, обясни той.  

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече