Кирчо уволнил зам.-министърът по транспорта защото засегнал интересите на Доган?

0

Без мотиви, Министерски съвет съобщи, че със заповед на министър-председателя Кирил Петков от длъжността заместник-министър на транспорта и съобщенията е освободен Стоян Новаков. Той зае поста януари и се задържа по-малко от 4 месеца.

Според сайта OFFNews една от версиите е, че Новаков е забавил подготовката на националната транспортна схема. Втората версия е по-любопитна – че Новаков е засегнал интереси на ДПС и конкретно на почетния председател на партията д-р Ахмед Доган. Активистът на „Продължаваме промяната“ от Варна проявил самоинициатива и се заел с изясняването на статута на пристанището на ТЕЦ-Варна.

Именно Новаков е изготвил докладна до прекия си началник министър Николай Събев, според която рамковото споразумение за партньорство между Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ и „Пристанище ТЕЦ Езерово“ ЕАД, сключено по време на третото правителство на Бойко Борисов, е сключено в нарушение на редица закони.

„Рамковото споразумение за партньорство“ противоречи с предмета на дейност на ДП Пристанищна инфраструктура, Закона за концесиите и Закона за държавната собственост. С това заобикаляне на концесионния или наемен режим ДППИ открито нарушава Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България, който ясно му забранява да влиза в дружества с пристанищни оператори“, пишело в доклада.

„Това означава, че трябва да се преустанови дейността на пристанището до издаване на законни Удостоверения за експлоатационна годност и Регистрация, което може да стане след провеждане на процедура за ползване на публична държавна собственост по начин предвиден в закона (концесия или наем). Чак след това може да се пристъпи към изработване и процедиране на проект на Генерален план. Посочената процедура за узаконяване ползването на публичен имот би отнело около две години и може да стартира с волеизявление на ТЕЦ Езерово ЕАД в качеството му на икономически оператор по Закона за концесиите“, категоричен е в доклада си зам.-министър Новаков.

„Министърът е в болничен от началото на седмицата. Потърсих го да го попитам какъв точно е проблемът, но той не ми вдигна. Връщайки лентата назад, обаче си мисля, че точно въпросната докладна, която внесох още на 1 март за пристанище „ТЕЦ Езерово“, вероятно е проблемът. След като уведомих министъра, не последваха никакви действия, освен политически атаки срещу мен от страна на ДПС“, казва уволненият.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече