Сътресения в коалицията: ИТН поиска оставката на Христо Иванов

0

Пореден трус разтърси управляващата коалиция. По време на дебат за военната помощ за Украйна, от „Има такъв народ“ поискаха оставката на Христо Иванов. Той отговори, че въпросът ще се решава на коалиционен съвет във вторник. А от ГЕРБ настояха за оставка на цялото правителство.

Докато в залата спореха дали докладът за помощта за Украйна да бъде извънредна точка в дневния ред, от „Има такъв народ“ атакуваха коалиционните си партньори от „Демократична България“.  Поводът е, че Христо Иванов не е свиквал заседание на Комисията по конституционни промени близо три месеца.

„Не мисля, че човек, който е наричал началник Бойко Борисов, бил е министър и не е направил конституционни промени, е подходящ за председател. Ние от „Има такъв народ“ ще поискаме оставката на Христо Иванов и закриване на Комисията за конституционни промени“, заяви Иво Атанасов.

Иванов отговори с декларация, в която настоява за свикване на коалиционен съвет за помощта, която ще предоставим на Украйна.

„На този съвет представителите на ИТН могат да ми поискат оставката като председател на тази комисия – аз на драго сърце ще им я връча“, отговори Христо Иванов.

Темата „Украйна“ обаче отново разпали страстите в пленарната зала.

„Не считам, че който и да е външен министър може да казва какво да прави Народното събрание“, заяви Борислав Гуцанов от БСП.

„Ние се огъване пред външен министър на чужда държава“, допълни Костадин Костадинов от „Възраждане“.

От ГЕРБ отидоха и по-далеч и настояха за оставка на кабинета.

„Не застанахте на страната на Украйна, защото имате дебели червени линии вътре в коалицията, които най-големият мъж в управляващата коалиция не дава да прекрачите. Оставка на това пагубно за България правителство“, заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

А управляващите обвиниха ГЕРБ в говорене на „неистини“, което доведе до напрежение в залата.

Точката за Украйна така и не влезе в дневния ред. И може да бъде гледана най-рано в началото на май.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече