НАТО подозира в руски шпионаж генерали от свитата на Румен Радев

0

Искат смяната на командира на „Граф Игнатиево“ ген. Николай Русев заради опит да бъде подкупен нидерландски пилот на F-35

Висши военни от близкия приятелски кръг на президента Румен Радев са били припознати като „потенциални руски шпиони“ от ръководни представители от Военния комитет на НАТО, научи „Уикенд“ от сигурен свой източник от Министерството на отбраната. В сряда в България на изненадваща визита пристигна председателят на най-висшия военен орган в НАТО Роб Бауер, който се срещна с военния министър Драгомир Заков и с Румен Радев.

Дни преди посещението на Роб Бауер в България, представител на Военния комитет на НАТО е отправил неформално питане към външния министър Теодора Генчовска за връзките на командира на авиобаза „Граф Игнатиево“ ген. Николай Русев, с Москва. От НАТО се интересували и какво е влиянието на бившия служебен премиер генерал Стефан Янев сред командно-офицерския състав на армията ни, а също и дали бригаден генерал Пламен Йорданов, който доскоро беше заместник-министър на отбраната, има допуск до класифицирана информация и до натовските военни тайни.


Макар Стефан Янев да е натовски генерал, той бе публично „разжалван“ от премиера Кирил Петков и принуден да напусне поста на военен министър заради упорития си отказ да обяви, че Русия води война, а не „специална операция“ в Украйна. След уволнението си Янев обяви създаването на собствен политически проект, а мнозина подозират, че зад него наднича дългогодишния му близък приятел Румен Радев.


Само преди дни пък холандските медии цитираха изявление на командира на Военновъздушните сили на Нидерландия генерал-лейтенант Денис Лаут, според когото още в началото на мисията на нидерландските пилоти в България те трябвало да предадат личните си телефони, „за да предотвратят изтичането на лична информация и изнудване“. В публикациите се твърди, че нидерландски пилот на F-35 вече е получил предложение за подкуп, ако предаде информация за изтребителите, без да се съобщават повече подробности. От началото на април четири изтребителя F-35 на Военновъздушните сили на Нидерландия охраняват въздушното пространство на България, като те ще останат в страната ни поне до края на месец май, за да засилят охраната на източния фланг на НАТО.


Според запознати, от НАТО са вдигнали персонално мерника на шефът на авиобаза „Граф Игнатиево“ ген. Николай Русев заради смущаващото обстоятелство, че на територията на авиобазата, където домуват изтребителите F-35, влизали съвсем свободно…руски техници по поддръжката и други крайно съмнителни за натовците елементи.
„Това звучи невероятно, но е абсолютно вярно – руснаци имат допуск до авиобаза „Граф Игнатиево“. На част от персонала на базата пък телефоните звънят с руския химн и това очевидно не е останало незабелязано от натовските военни“, твърди източникът ни от Министерство на отбраната.


Преди дни международното издание „Евроактив“ обяви, че САЩ отлагат с 2 години доставката на 8-те самолета F-16, които България плати авансово още през 2019 г., тъй като се опасяват от изтичане на секретни данни към Русия. В коментар пред „Евроактив“ бившият военен министър Велизар Шаламанов изрази съмнение, че българските власти могат да защитават тайните на НАТО. „Мисля, че дори договорът за F-16 е замразен заради такива опасения, тъй като сигурността на технологията не може да бъде гарантирана на 100 процента“, твърди Шаламанов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече