Камен Воденичаров става шеф на БНТ?

0

Слави изтъргува Каримански за свой човек начело на националната медиа
• Десните искат Венелин Петков, Сашо Диков също участва в конкурса

Почти сигурно е, че Камен Воденичаров ще бъде следващият генерален директор на БНТ, научи „Уикенд”. Информацията бе потвърдена от няколко източника, а самия бивш кукувец призна пред наш репортер, че действително планира да участва в конкурса. „Да, възнамерявам да участвам. Подготвям подробна концепция, която ще предоставя на обществото когато конкурса бъде официално обявен. На този етап не мога да кажа нищо повече”, лаконичен бе Воденичаров.

Според наши източници, лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов вече е договорил бившият кукувец, актьор, певец и продуцент да застане начело на националната телевизия с останалите партньори в коалицията, разказаха от партията на Дългия. Мечтата на Трифонов да има свой човек начело на националната телевизия се разклати заради подигравателните изказвания на доскорошния фаворит Иво Сиромахов в социалните мрежи, както и заради фиаското с номинацията на журналиста и осъден хомофоб Мартин Карбовски за член на Съвета за електронни медии. Скандалът с поредната номинация на Слави на кандидат за пост, обвинен и осъден в кражба на интелектуална собственост се раздуха дотам, че от ИТН обявиха, че оттеглят кандидатурата на журналиста, а самият Карбовски лаконично разкри, че „не иска да става чиновник“ и с екипа му имали други приоритети.


Слави обаче твърдо е решен да сложи свой кадър начело на БНТ и за нов фаворит е оглеждан лично Камен Воденичаров. Звездата на някогашното „Ку-ку” и „Каналето” и настоящ водещ по партийната телевизия „7/8 тв” вече бил почти готов и с написването на програмата за управление на националната медия, въпреки че СЕМ избира новия директор на БНТ, а не прищевки и пазарлъци между коалиционните партньори. Каквито се оказа, че не само има, но отсега почти бетонирали кукувеца в стола на Емил Кошлуков.


„Разменната монета беше Любомир Каримански. Слави бе напълно наясно, че неговият кандидат нямаше да бъде гласуван за нов управител на БНБ, затова и започна сондажи сред останалите политически сили, че няма да го бута занапред на високи постове, ако получи директорския стол за свой човек в БНТ”, разказа пред „Уикенд” човещ от ръководството на ИТН, според който вече е договорено с останалите партии от правителството Камен Во да наследи Кошлуков.
От „Продължаваме промяната” били склонни да подкрепят Воденичаров, който бил компромисна кандидатура и за техните колеги от ДБ. Въпреки че и двете формации ще имат свой кандидати за генерален директор на БНТ, продуцентът и водещ бил нелош вариант. Така спорният трудов стаж на Емил Кошлуков, заради който лично председателят на ИТН в парламента Тошко Йорданов поиска документи от СЕМ, няма да доведе до нов скандал, що се отнася до Воденичаров. Освен като актьор и комик, Камен Воденичаров е и със сериозен стаж в управлението на две телевизии. През 2009 г. той стана изпълнителен директор на музикалната телевизия „Балканика”, а през 1998 г. той пое управлението на телевизионния канал „ММ” и създаде годишните музикални награди на медията. С подобна биография опонентите на Слави няма за какво да се хванат, коментират от ИТН, а мълвата носи, че кандидатурата на изпълнителя и водещ ще се лансира и с благословията на президента Румен Радев, с когото също е воден разговор за новото назначение.


Самият Воденичаров среща приятели и съмишленици и при опозицията, като дългогодишен колега на Любен Дилов-син – вече депутат от ГЕРБ и приятел с настоящия директор на БНТ Кошлуков. Дисидентът не се е отказал да опита да поеме отново БНТ, но вече и самият Кошлуков бил наясно, че е добре друг да го наследи на креслото в телевизията. Старите връзки с друг кукувец – Петър Курумбашев пък щели да осигурят безпрепятствено и гласове от БСП, въпреки че Курумбашев отдавна е дистанциран официално от партийните интриги, но още имал какви препоръки да даде на бившите си колеги по темата кой е добре да бъде лансиран за нов генерален директор. В ГЕРБ пък рамо на Воденичаров като лоби щял да удари и друг кукувец – юристът Радомир Чолаков.


„Всъщност доста колеги на Камен в момента са депутати и въпреки че по закон СЕМ избира новия директор на БНТ, е ясно, че за това пръст имат и депутатите. Ивайло Вълчев и Тошко Йорданов са стари кадри именно на „Ку-ку”, напомниха още от партията на Слави.
Решен открито да се състезава обаче е журналистът Сашо Диков, който обяви, че отива на бойното поле за БНТ, за да стъжни живота на управляващите. Те пък в лицето на „Продължаваме промяната” се оглеждат и за собствен кандидат за БНТ, въпреки че вече негласно са подкрепили идеята на Трифонов водещият му Воденичаров да поеме поста при добро разиграване на картите в новия СЕМ. Хората на Кирил Петков ще заложат на класиката при назначения и номинации от страна на партията – шуробаджанащината. Кандидат за БНТ на „промяната” ще е журналистът Асен Григоров, който бил лансиран лично от транспортния министър Николай Събев. Двамата се познават от години покрай съвместен курс, а понастоящем Григоров е съветник на Събев.
Името на журналиста бе спрягано и редом до това на новинаря Венелин Петков, който пък се очаква да е номинацията на десните от ДБ. С екипа на Христо Иванов също са провеждани сондажи от страна на Слави за кандидатурата на Воденичаров, като от формацията били съгласни, но нямало как да не издигнат и свой човек. Григоров и Петков вече в един глас отрекоха да имат амбициите да се състезават за генерален директор. Сред спряганите имена е и това на колегата им Крум Савов като втори вариант на Слави за поста, но самият Трифонов не харесвал водещия. Заради постоянните гафове в ефир на Савов, Дългия почти бил готов да се отърве от него като го „прати” в БНТ под предлог, че го заслужава като учредител на „Има такъв народ”. Верни и умни другари от редиците на партията обаче навреме посъветвали лидера си да си спести поредната излагация пред коалиционните партньори и нацията с безумна номинация.


Битката за генерален директор на БНТ обаче е нищо на фона на совалките, които текат при номинирането на кандидати за нов СЕМ. За да получи Воденичаров одобрение и да седне в стола на Кошлуков, новите членове на регулатора трябва да са повече от благосклонни към номинацията му. На този етап се говори, че президентската квота за СЕМ ще е запълнена от бившия кадър на регулатора Мария Стоянова и позорно отстранена именно от Кошлуков от националната телевизия още при встъпването му в длъжност. Квотата на държавния глава е и последната – с нея приключва изборът на членове на СЕМ. Стоянова ще е един от петимата членове на регулатора, който ще избере новия директор на БНТ. За да получи поста, Камен Воденичаров трябва да има гласа на трима от тях. Десните на свой ред пуснаха за кандидат в СЕМ радио-журналистката Пролет Велкова, а от „Продължаваме промяната” се колебаеха между депутатката и бивш кадър на БНТ Искра Ангелова, бившия директор на радиото Валери Тодоров и юристът Симона Велева. В крайна сметка Велева победи и е окончателната опция за хората на Кирил Петков. Тодор Беленски – журналист от сайт, е номинацията на партия „Възраждане”, а от БСП все още не са посочили свой човек за регулатора.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече