Луд скандал в туризма: Съветник на Кирил Петков коригирал с молив нощувките на украински бежанци

0

Любомир Попйорданов разпределя и милионите за реклама в туризма, негови фирми прибират помощи и печелят обществени поръчки

Отпуснатите от правителството над 11 млн. лв. на министерството на туризма за заплащането на нощувките на бежанците от Украйна са на път да предизвикат пореден титаничен скандал в управляващата коалиция, научи „Уикенд“ от хотелиери от Южното Черноморие, отворили хотелите си посред зима, за да приютят бягащите от руската инванзия украинци.

Според представители на туристическия бранш, съветникът на премиера Кирил Петков по въпросите на туризма Любомир Попйорданов, е изисквал неправомерно от кабинета на министър Христо Проданов разбивката за дължимите суми на хотелиерите за месец февруари, след което на своя глава еднолично е коригирал с молив кой хотел колко пари да прибере. Още през февруари Министерски съвет взе решение да изплаща по 40 лева на ден за всеки украински бежанец, настанен в хотел в България. Оказва се обаче, че не всички хотелиери, приютили украинци, ще получат помощи от държавата.
„Съветникът на Кирил Петков в областта на туризма Любомир Попйорданов опитва да изземе функциите на министър Проданов, като навсякъде твърди, че действа

с устното съгласие на министър-председателя.

Той е задраскал с молив от списъка с вече одобрени плащания няколко хотелиери от Китен, Несебър, Поморие и Слънчев бряг с редица абсурдни мотиви. Имало данни за лоши условия, дублажи на регистрирани нощувки и прочие… Истината е, че Попйорданов цели да постави хотелиерите по Южното и Северното Черноморие в зависимост и да разпределя по свое усмотрение бъдещите финансови плащания за нощувките на украинските бежанци. Към днешна дата правителството дължи над 90 милиона лева на хотелиерите за настанените хиляди украински бежанци по черноморските ни курорти“, разкрива пред „Уикенд“ хотелиер от Приморско.
Според думите му, негов колега, приютил в два от хотелите си в Китен и в Приморско над 400 украински бежанци, нямало да вземе нито стотинка от първите 11 милиона лева, отпуснати от държавата. Бизнесменът трябвало да чака следващото раздаване, тъй като според думите на съветника Любомир Попйорданов бил „човек на Бойко Борисов“.  На хотелиера пък било подсказано

да се откаже от концесията на апетитен плаж,

ако иска да си получи навреме дължимите от държавата пари за настанените украински бежанци.
Представители на туристическия бранш твърдят, че от началото на годината Любомир Попйорданов коли и беси в министерството на туризма и вече е взел на пряко свое подчинение дирекция „Маркетинг“. Попйорданов се гласи да разпределя милионите левове, които държавата отпуска за реклама на туризма у нас и по света. Тази година предвидените пари за реклама на туризма са 18 милиона лева.
Откакто е съветник на премиера Кирил Петков по въпросите на туризма, Любомир Попйорданов се радва на щедро финансиране от държавата. През последните месеци 2 фирми на Попйорданов, действащи в сферата на туризма, са получили държавна помощ, което според мнозина е крещящ конфликт на интереси. Дружеството „Одисея-Ин спортно техническа агенция“ на Попйорданов е прибрало съвсем наскоро

десетки хиляди левове държавна помощ

по „Схема за предоставяне на безвъзмездни средства на лица, извършващи туроператорска дейност за компенсиране на загубите в резултат на пандемията“. Пари от държавата е усвоила и друга фирма, регистрирана на името на Любомир Попйорданов – „Екстрийм медия“, като плащането е в размер на „скромните“ 22 000 лв.
Трета фирма на съветника – дружеството „Зиг-заг-холидейз“, пък е спечелило при скандални обстоятелства обществена поръчка, обявена в началото на годината от Министерството на туризма. Фирмата на брадатият „консилиери“ на Кирил Петков е избрана да повиши капацитета на туристическите гидове и водачи. В туризма шушукат, че чрез спечелването на тази общестена поръчка Любомир Попйорданов на практика поставя основите на бъдещ

монопол в сферата на туристическите услуги

с професионални гидове, тъй като туристическите водачи се лицензират от Министерството на туризма.
Действията на съветника на премиера Кирил Петков в сферата на туризма никак не се нравят на министър Христо Проданов, който е от квотата на БСП. Запознати твърдят, че Проданов вече е повдигнал въпроса за нерагламентирното вмешателство на Любомир Попйорданов пред вицепремиера Корнелия Нинова, която обещала да обсъди темата в Министерски съвет.
Роденият през 1959 г. Любомир Попйорданов е дългогодишен председател на асоциацията „Планини и хора“ и един от първите туроператори в България, организиращи екскурзии за богаташи до екзотични точки на света. През годините чевръстия предприемач бе председател на Асоциацията за алтернативен туризъм, бе сред учредителите и на Асоциацията за селски екотуризъм и все още членува в Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА).
Миналата есен Попйорданов бе кандидат-депутат от листата на „Продължаваме промяната“ и влезе в Народното събрание. Той обаче предпочете да се откаже от депутатското си място, за да запази работата си на съветник на Кирил Петков и да прокарва личните си бизнес интереси в Министерството на туризма. Попйорданов до последно бе спряган за министър на туризма, но в крайна сметка министерството отиде при БСП и Корнелия Нинова, която предложи за министър Христо Проданов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече