Хакерската атака срещу пощите яко пълни джоба на министър Николай Събев

0

„Ни-що!“ Това е краткият отговор на въпроса какво може в момента да се изпрати чрез „Български пощи“. Даден е от произволно избран пощенски клон в София днес – 10 дни, след като за първи път се разбра за голямата хакерска атака срещу системите на държавното дружество, пише в. „Сега“.

Сривът блокира изплащането на пенсии и помощи, които впоследствие бяха прехвърлени на хартиени списъци, а срокът за получаването им – удължен. Великденските добавки за някои пенсионери станаха първомайски, понеже за тях срокът се удължи до 3 май.

Заедно с тези огромни задачи обаче, хакерската атака блокира и основната работа на пощите – изпращането на пратки. 10 дни то е напълно преустановено, а чрез „Български пощи“ оперират и хиляди фирми. Отчасти е спряно и доставянето на пратки – получаването им е възможно само ако не се дължи плащане.

Последната актуална информация на сайта на държавното дружество е от 18 април. Днес пред „Сега“ от пресцентъра на дружеството казаха, че работата по отстраняване на пораженията продължава. Повече информация кой и какво прави за възстановяване на системите липсва, въпреки че задачата влиза в отговорностите на няколко министерства. Прекъсването на услугите е безпрецедентно по мащабите си, но правителството усърдно мълчи по въпроса.

Първото и единствено изявление на вицепремиера по ефективно управление Калина Константинова за срива в пощите е от 18 април. В него тя увери, че плащането на пенсии и добавки е гарантирано във всеки пощенски клон – нещо, което не отговаряше на истината към онзи момент. И също заяви, че се работи „за отстраняване на всички технически неизправности в най-кратки срокове“. Седмица по-късно никой от правителството не коментира дали и какъв напредък е постигнат.

Междувременно в социалните мрежи гневни потребители коментират, че блокираната работа на „Български пощи“ е вдигнала значителн оборота на най-голямата частна куриерска компания – „Еконт“. Нейният собственик Николай Събев е министър на транспорта и пряко отговаря за „Български пощи“. Затова и някои потребители питат дали нарочно нищо не се прави по отстраняването на проблема – за да се облагодетелства бизнеса на частните куриерски фирми? Още повече, че частната „Еконт“ е най-голямата фирма за изпращане и получаване на пратки и затова логично по-голямата част от хората, които използват „Български пощи“, ще се насочат към компанията на Николай Събев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече