Фалит на над 1500 бензиностанции у нас

1

Има опасност от фалит на повече от 1500 бензиностанции, алармираха пред „Филтър“ представители на петролния бранш. Проблемите са най-вече за обектите в малки населени места. Те трудно ще издържат конкуренцията на големите вериги, които успяват да се задържат на ръба единствено заради сериозните обороти. У нас работят около 5000 бензиностанции, а от тях над 20% са малки и често са бизнес на едно семейство.

Някой от тези обекти вече намаляват работно време, от денонощен режим преминават на две смени, за да пестят разходи за труд. Фатално ще е затварянето на бензиностанции в малките населени места, защото тогава хората ще бъдат принудени да пътуват по 20-30 км, за да заредят автомобила си или да осигурят гориво за земеделската си техника.

 Ако няма забрана за вноса на руски петрол, и 4 лв. е абсурдно висока цена, смята изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев. Но никой не може да каже каква ще е цената при най-лошия сценарий, ако спрат доставките ще е трудно намиране на алтернатива. Дори при 3лв. за литър общо обаче потреблението е свито, а при 4 лв. ще  замре транспортът.

В последния месец нямаш движение нагоре, обаче всяка седмица се добавяше по някоя стотинка и  литърът гориво е твърдо над 3 лв., най-хубавият бензин прескочи 3,50.

След привидното затишие, само след няколко седмици литърът ще достигне 4 лв. прогнозират експерти

От Съюза на международните превозвачи настояват за шест месеца да бъде премахната биокомпонентата,  защото само от този ход литърът ще поевтинее веднага с най-малко 15 стотинки. Организаторите на мащабните национални протести настояват наполовина да бъде свален акцизът, от което цената на литър ще падне с още 33 стотинки. Според премиерът Кирил Петков обаче няма как да бъде намален акциза за горивата защото в България доставката е на долната граница определена от Европейската комисия. По-сериозно сваляне на налога е възможно само с решения на Брюксел.

1 Коментар
  1. Пламен казва

    Че кой зарежда на малките бензиностанции? Не са коректни и горивата са боклук. Като е само на смяна бензинджийчето си прави далаверата, а ти си на майстор утре.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече