ГЕРБ: Сега е моментът България да скъса зависимостта си от руския газ

0

Настоящата ситуация дава на България рядък шанс да се „отърве от агресора Путин и зависимостта си от руския газ“.

Това заяви бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференция по повод спирането на доставките на руски газ за страната ни.

По думите му правителството би имало подкрепата на ГЕРБ за откъсване от руската зависимост, „ако искат да работят честно и почтено като нас“.

„Ако решат да спрат далаверата, да махнат посредниците и далаверите, имаме рядък шанс да се откачим от „Газпром“ и да се откъснем от агресора Путин. Да резервираме с катарците, с Египет – това е рядък шанс и имат пълната подкрепа на ГЕРБ „, заяви Борисов.

Още в сряда бившият енергиен министър в кабинета на Борисов Делян Добрев заподозря, че управляващите нарочно не са открили сметка в рубли в „Газпромбанк“, през която да се плащат доставките, за да купуват газ от посредници.

Според Борисов пък газът, който щял да се доставя, пак щял да е руски, но ще е два пъти по-скъп заради посредниците.

Тезата и на двамата бе отхвърлена от премиера Кирил Петков и вицепремиера Асен Василев, които отрекоха да се предвижда в доставките на газ да се включват посредници и декларираха, че „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ ще доставят чрез директни договорки от алтернативни източници.

Двамата увериха, че са осигурени доставки от Гърция и Турция, които могат да достигнат 20 млрд. куб. м. годишно при потребление на България от 3 – 3.5 млрд. куб. м.

И днес Борисов и неговите бивши енергийни министри Теменужка Петкова и Делян Добрев представиха данни, според които към днешна дата България имала 100 процента диверсификация на газовите доставки.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече