Нечовешки цени! Какво можем да си купим за 100 лева в магазина?

0

Отчита се рекордно поскъпване на храните за последната година. Спрямо миналия април на едро цените на основните продукти са се повишили с близо 28%, отчитат от Комисията по стоковите борси и тържищата.

Скокът на цената на храните е и сред основните причини за високата инфлация, която статистиката отчете преди дни, посочва Нова телевизия. Търговците са принудени да сменят етикетите с цените почти всеки ден. Над 25 поредни седмици цените на храните вървят само нагоре. От началото на годината основните продукти, които купуваме, са поскъпнали на едро с над 13%, а спрямо миналия април – с почти 28 на сто.

Най-голямо увеличение за последния месец има при цените на олиото, яйцата, брашното, зелето и пилешкото.

Колко продукта можем да купим с доходите, които получаваме, сега и преди година?

За да напълни хладилника за четиричленното си семейство, Виолета Жечева поне 2-3 пъти седмично се налага да пазарува и пресмята, че досега покупките никога не са ѝ излизали толкова скъпо. „За 100 лева купихме салата за една вечеря, продукти за една баница, за един кекс и 3 кг месо, което ще е за 3 вечери, и млечни продукти. Толкова“, заяви Жечева и изчисли, че с тези продукти семейството ѝ може да изкара около 3 дни. До края на седмицата обаче ще трябва да напълни същата количка поне още 1-2 пъти. По думите ѝ преди година е щяла да вземе отгоре още поне половината от тези продукти.

В тази ситуация животът за пенсионерите става все по-кошмарен. С мизерните си пенсии възрастните хора се чудят как да оцеляват и да цепят стотинката на две, за да има поне за хляб и кисело мляко, които вече също хич не са евтини. Олиото за тях вече е екстра.

Драстично поскъпване на основните храни, които купуваме през последната година, отчитат и от комисията, която следи пазара на едро. Оттам регистрират ръст за 26-а поредна седмица.

Всеки ръст в цената на тока, газа и суровините рязко оскъпява и производството на храни, особено след началото на конфликта в Украйна, отчитат от сдружение „Храни и напитки“.

Според икономиста Адриан Николов инфлацията ще продължава да расте, а поскъпването на храните все повече ще изяжда от бюджета на домакинствата.

„Там, където се живее от заплата до заплата, проблемът е най-голям, тъй като се налага свиване на потреблението, особено на храни. В този смисъл трябва да има много агресивен ръст на доходите, за да може той да успее да надхвърли инфлацията“, обясни Николов.

В семейството на Виолета доходите през последната година не са мърдали и със същия бюджет трябва да се справи с нарастващите цени на щанда. Затова много по-добре планира покупките си и много сериозно е орязала част от останалите си разходи. „Компенсираме с по-рядкото ходене до магазина и с ограничаване на забавленията и пътуванията“, каза тя.
Експертите също отбелязват свиване на потреблението заради по-високите цени. „Потреблението вече се свива до основни храни“, посочват те и допълват, че краят на поскъпването все още не се вижда. Търговските вериги пък отчитат още по-засилен интерес към намалените продукти.

Засилените проверки за спекула с цените и качеството на храните в търговската мрежа продължават до 8 май.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече