Патриархът на война с Кирил Петков

1

Правителството обиди църквата като отказа да им опрости високите сметки за ток

Четири месеца след идването на власт на коалиционното правителство на Кирил Петков, нито премиерът, нито министрите са получили благословията на патриарх Неофит. Още по-скандалното е, че Негово Светейшество и българските митрополити досега не са имали лична среща с нито един от членовете на Министерски съвет. Това не се случи дори и на двата най-големи християнски празници – Коледа и Великден. В същото време, въпреки че вече година не е на власт, дядо Неофит и владиците дадоха личната си благословия за здраве и просперитет на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, писа Уикенд.

Причината за сериозния разкол между сегашната светска и православната духовна власт е, че министър-председателят Кирил Петков, неговите съветници и пиари показаха явно пренебрежение към патриарха и църквата. Още при самото встъпване в длъжност т.нар. харвардци от „Продължаваме Промяната”, очевидно не знаейки как действа досегашния държавен протокол по отношение на Православната църка, не поканиха подобаващо дядо Неофит на откриването на новото Народно събрание, както на сесията, където новият кабинет положи клетва през декември 2021 г. Както повелява и традицията по отношение на връзките между държавната власт и БПЦ, премиерът Кирил Петков пропусна да изпрати още при встъпването си в длъжност официално писмо до Негово Светейшество с искане за среща.


Според държавните правила новоизбраният министър-председател не само че подобаващо трябва да покани патриарха да присъства на клетвата на правителството в парламента, но след това и да помоли за лична среща дядо Неофит, както и духовните водачи на традиционните вероизповедания у нас. Нещо, което момчето от Канада не направи, а съветниците му очевидно не бяха и наясно какво да го посъветват. С това обаче е наясно всеки новоназначен посланик, независимо от страната, от която идва и от религията, която изповядва. След протоколните срещи с първите държавници, дипломатите молят за среща с патриарха, главния мюфтия и главния равин. До момента няма случай висшите духовници да са отказвали подобни аудиенции. Кирил Петков стана първото изключение – след дълго умуване и гафове на протокола му, чак през март той поиска официално да се запознае с дядо Неофит. И тук от Министерския съвет допуснаха гаф, защото искането им бе формулирано като „запознанство”, а не като „благословия”, което пак бе израз на дълбоко неуважение към сана и мисията на Българския патриарх.
Затова и министър-председателят получи отказ за среща под предлог, че Светият Синод скоро няма заседание, а аудиенция между патриарх и премиер може да се проведе само след решение на владиците. Нещо, което не е вярно.


Около Нова година коалиционният кабинет провокира още едно сериозно напрежение между Министерския съвет и Църквата – владиците помолиха правителството манастирите и храмовете да не плащат промишлен ток, който е на безбожни цени, но получиха отказ. От своя страна амбициозният младок от Пловдив с диплома от Харвард се опита да нареди на патриарха и на висшите духовници да излязат с общ призив към българските граждани да се ваксинират. Това трябваше да се впише в кампанията на премиера от Промяната за бърза ваксинация на населението и за махане на зеления сертификат. Владиците отказаха да се подчинят и заявиха, че те вече са отправили подобен призив преди година и вярват в свободната воля на всеки православен християнин.


Навръх Бъдни вечер – на 24 декември Кирил Петков и съпругата му Линда Маккензи все пак се запознаха с патриарх Неофит, но той се въздържа да ги благослови лично, като в тяхно присъствие по време на тържествената литургия в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” оправи общ рождественски благослов към целия български народ. Облечен не особено официално за случая – по дънки, министър-председателят обаче почти изнуди патриарха да се снима с него часове преди Рождество Христово пред иконите в най-голямата православна църква на Балканите.


„Споделих на патриарх Неофит, че моят дядо беше в настоятелството на църквата „Свети Седмочисленици” и ходеше на църква всеки ден, след като се беше пенсионирал”, разказа тогава Кирил Петков. От Синода се въздържаха от всякакъв коментар по повод на петминутната среща. Всичко това доведе до още по-голямо напрежение между църквата и правителството. Патриархът и митрополитите решиха тази година „поради неблагоприятни обстоятелства” Благодатният огън, който снизхожда всяка година на Велика събота в храма „Възкресение Христово” на Божи гроб в Йерусалим, да не бъде пренесен до България. Преди това от Министерския съвет предложиха на Синода правителственият самолет за Йерусалим, ако патриархът дойде на „Дондуков” 1 и помоли премиера за това. Съвсем логично мъжете в расо нямаше как да приемат този рекет.


Симеон пръв покани патриарх на премиерската клетва

Първият български министър-председател, който покани Българския патриарх – тогава Максим, за да положи клетвата си на 24 юли 2001 г. и пред него, е Симеон Сакскобургготски. Това е така, защото той се води и Цар на българите и като такъв държи изключително много на специалната връзка с Българската православна църква. По протокол патриархът идва в пленарната зала само по лична покана. Представителите на религиозните общности са гости на тържествената церемония, която наблюдават от балкона в парламента, а правителствата се заклеват само в конституцията. От приемането на конституцията през 1991 г. до лятото на 2001 г. клетвите на правителствата на Филип Димитров, Любен Беров, Ренета Инджова, Жан Виденов, Стефан Софиянски и Иван Костов се бяха заклевали единствено в конституцията.
След Симеон Сергей Станишев покани патриарх Максим в парламента при встъпването на правителството на тройната коалиция през 2005 г. Бойко Борисов, който бе начело на три правителства в периода 2009-2021 г., се закле и трите пъти пред патриарх – първо пред дядо Максим, след това пред дядо Неофит.


Църквата и Негово Светейшество особено тачат Бойко Борисов, защото отношенията между държавата и църквата по време на управлението на ГЕРБ бяха повече от перфектни. Правителствата на Борисов отпуснаха милиони левове за строителство и реставрация на църкви и манастири. Освен това България бе една от малкото страни в света, която по време на пандемията не затвори храмовете, а това бе прието от всички вероизповедания с голяма признателност. Лидерът на ГЕРБ е личен приятел с патриарх Неофит и с всички български владици, като е приеман от тях всеки път, когато помоли за благословия.
На 19 януари 2002 г. Георги Първанов стана първият президент, който целуна Евангелието в присъствието на патриарха в пленарната зала. Предишните президенти Желю Желев и Петър Стоянов бяха положили клетвата на държавен глава само пред конституцията. След Първанов и двамата държавни глави – Росен Плевнелиев и Румен Радев, поканиха главата на БПЦ в парламента.

1 Коментар
  1. […] Българската Православна църква не харесва настоящото управление на България. Патриарх Неофит и духовниците около него са обединени около тезата, че Кирил Петков не помага с нищо на България и дори е вреден за родината ни, писа “Уикенд”, цитиран от Bairak.bg. […]

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече