Министър Наско държи на сладка служба плагиат, наследен от скандалния Боил Банов

0

 Министърът на културата Атанас Атанасов се е сработил отлично с кадри, назначени от бившия министър Боил Банов, пише „Филтър“, позовавайки се на свои източници в институцията, която той ръководи от декември до сега.

Най-скандалният е Венелин Терзиев, който е директор на фирма „Реставрация“, собственост на Министерство на културата. Професорът от няколко университета беше уличен в края на март от Министерство на образованието в плагиатство. Въпреки това още е на поста си, продължава да взема и държавна заплата, както и да разпределя милиони, с които дружеството работи.

 Скандалната комбина в Министерството на културата е тази на Атанасов и Венелин Терзиев. Всички в институцията очакват той да бъде освободен от „Реставрации“ вече няколко месеца, но наскоро научили, че това няма как да се случи.

Терзиев нашумя с шеметната си научна кариера, като от 2014 до 2018 година стана професор в различни университети и закачи пред името си четири докторски степени. В разцвета на съмнителната си научна кариера той влиза в държавната „Реставрация“ с протекциите на тогавашния министър Боил Банов. В началото е само член на съвета на директорите, но през 2019 година Банов го издига до изпълнителен директор на фирмата, която работи с десетки милиони, участва в консорциум с частни фирми по европейски проекти. Един от университетите се отърва от Терзиев като преподавател, но той още оцелява като директор на държавната фирма в Министерство на културата. Проверката продължава над две години заради огромния обем научни трудове на Терзиев. Тя приключи на 24 март. Според комисията Терзиев е получил две от научните си титли с плагиатство. Тогава комисията съобщи, че докторатът на Терзиев по икономика е плагиатстван в 65 страници от общо 296.

При другата докторска степен на Терзиев комисията установила 62 процента преписване. Въпреки че Венелин Терзиев е обявен официално за плагиат, министърът на културата Атанасов не му е поискал оставката, и не е обявил конкурс за заемане на директорското място в „Реставрация“.

Откакто Терзиев е директор и член на управителния съвет на „Реставрация“ ЕАД фирмата бележи все по-големи загуби, показват финансовите отчети на дружеството. Това обаче не трогва Атанасов. Експерти в министерството твърдят, че двамата са в отлични отношения, често се срещат и дори кроят планове за бъдещо развитие на фирмата, въпреки упадъка  в последните 4 години.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече