Херо Мустафа наднича зад аферата с газа

0

По 100 милиона месечно ще си разпределят политици, комисионери и участници в новата схема, по която ще се доставя газ в България. Тя е утвърдена от премиера и от кръгове, свързани с американското посолство в България. Американците убедили премиера Кирил Петков и вицето му Асен Василев да откажат плащане на руския газ по новата схема, искана от Владимир Путин. Идеята на американците е доставките да преминават през посредник, който да отделя от комисионните за властта, защото е ясно, че се задават избори и са нужни много пари.

В края на март Путин подписа указ, според който всички „неприятелски държави“ трябва да плащат газа в рубли. В същото време Асен Василев хладнокръвно обяснени, че дефицит на синьо гориво няма да има, защото правителството работи по ясен план за действие. Само пропусна да конкретизира, че този план предвижда по-скъпо гориво с 30, 40%. По най-груби сметки комисионните ще са около 100 милиона лева месечно.

Междувременно Булгаргаз съобщи, точно на 26 април, когато сме уведомени, от руската страна за спиране на доставките, че  чиновници са били подготвени и светкавично са поискали оферти от 12 търговци на газ.

Вече изтече информация, че новият доставчик ще е „МЕТ Енерджи Трейдинг България“, част от швейцарската група МЕТ. Оказва се, че още преди месец тази компания е резервирала капацитети на терминала на регазификация на втечнен  газ в Гърция до края на годината.  Как са разбрали, че българското правителство ще откаже да плаща на Газпром по новия ред? Каква е ролята на настоящия шеф на Булгаргаз Людмил Йоцов, който преди това е заемал висок пост в МЕТ? И защо самата държавна компания не е резервирала нужните количества синьо гориво вместо да търси посредници?

Появи се версията, че въпросната МЕТ е прокси на Путин и е под силното влияние на унгарския премиер Виктор Орбан. Източници на „Филтър“ обаче смятат, че това е по-скоро заблуда, защото истинските идеолози на схемата се намират зад океана, а техни представители обитават сградата на улица „Козяк“ 16 в София. В схемата има и руски бизнесмени. Не бива да забравяме за топлите връзки между премиера Кирил Петков и хората от България и фондация „Америка за България“.

 Запознати твърдят още, че в новата схема е включен и Сашо Дончев, който от години е в газовия бизнес е сменил руските с  американски господари. През 2021 година той продаде 50% от Овергаз Инк на американската „Linden Energy” Ltd и по този начин Linden замени Газпром в Овергаз. Договорът е парафиран по време на форума „Три морета“, а сред присъстващите са посланик Херо Мустафа и тогавашният министър на икономиката Кирил Петков.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече