Нено Димов цяла година нехаел за изпразването на пернишкия язовир „Студена“

0

Радомир и 17 предприятия точели и търгували незаконно с водата на Перник

Бившият министър на околната среда и водите Нено Димов (2017 – 2020 г.) е бездействал цяла година и не е предприел никакви мерки срещу изпразването на язовир „Студена“, довело до безпрецедентната криза и режим на водата в Перник в края на 2019 г. Това стана ясно още на старта на делото в Специализирания съд, започнало в началото на седмицата с разпит на Атанас Русев от „Клуб Екстрем“ – дружество, занимавало се с проучването на подпочвените води и пещерите в търсене на алтернативни източници за захранване на язовир „Студена“.

Водата в язовира, захранващ Перник, започнала видимо да намалява още в първите месеци на 2019 г., като специалисти веднага предупредили както кметът на Перник Станислав Владимиров, така и министър Нено Димов, а също и тогавашния областен управител на града на стоманата Ирена Соколова за надвисналата опасност, писа Уикенд.


Според думите на Атанас Русев, от Министерството на околната среда и водите се забавили фатално и с обявяването на бедствено положение. То бе обявено едва на 21 декември 2019 г., макар още в началото на ноември нивото на язовира да е достигнало „мъртвия си обем“.
От „Клуб Екскрем“ установили и друга нередност при изследването на проблема с пресъхващия язовир „Студена“, обяви в съдебна зала председателят на дружеството Атанас Русев. Оказало се, че водата от извора „Врелото“, основен водоизточник, захранващ „Студена“, нерегламентирано е била пренасочвана към Радомир чрез помпената станция „Крапец“, чиито

измервателни съоръжения липсвали.

Съмненията са, че измервателните уреди са били умишлено демонтирани, за да не бъде засечен точния размер на кражбата. Вода била отклонявана незаконно и от Палакарийския воден канал, като тя отивала към предприятия в село Ярлово с мълчаливото съгласие на пернишкото ВиК.
Показанията на Атанас Русев потвърждават тезата на прокуратурата, че Нено Димов е бил информиран навреме за предстоящата водна криза в Перник, както и за нерегламентираното източване на вода от язовира, но е бездействал, без да предприеме никакви мерки. Твърди се, че Нено Димов е разписвал разрешения водата в язовир „Студена” да бъде използвана за промишлени нужди от предприятието „Стомана Индъстри”, макар да е бил надлежно уведомен от ВиК – Перник, че нивото на язовира чувствително е намаляло. Последният подпис на Нено Димов, с който министъра разрешава на металургичния завод да черпи

питейна вода за промишлени нужди,

е от 17 ноември 2019 г., когато в Перник вече бе въведен воден режим. От справка на ВиК-Перник става ясно, че само за 17 дни преди водната криза от язовира са били подадени близо 1,4 милиона кубични метра вода към предприятията. Това количество вода е предвидено за годишно потребление на „Стомана” и на ТЕЦ – Перник, а е разходвано за половин месец.
От „Стомана Индъстри” пък са препродавали водата, която черпят от язовир „Студена”, на още 16 предприятия. Те са добивали водни ресурси при средна цена от 12 стотинки на кубичен метър, тъй като водата им е била таксувана като „непитейна”.
Нено Димов и временно изпълняващият длъжността кмет на Перник по онова време Севделина Ковачева са обвиняеми за умишлена безстопанственост, довела до бедственото положение заради недостатъчния воден обем на язовир „Студена“ и водния режим в града в края на 2019 и началото на 2020 г. Според обвинителния акт, щетата от нерегламентираното източване на вода от пернишкия язовир, надхдърля 1,9 млн. лв. Експерти обаче твърдят, че

щетата е в пъти по-голяма – над 20 млн. лв.,

тъй като изчисленията би следвало да се правят по цената на кубик питейна вода, а не за промишлени нужди. Ако бъдат признати за виновни, Димов и Ковачева рискуват присъди от 3 до 6 г. затвор.
Нено Димов бе зрелищно задържан в министерския си кабинет на 10 януари 2020 г., а пет дни по-късно, докато бе в ареста, подаде оставката си и мястото му на екоминистър бе заето от Емил Димитров – Ревизоро. Закопчаният Димов пък прекара над 3 месеца в килия, преди да бъде пуснат под парична гаранция, след като здравословното му състояние рязко се влоши.
Утеха за Нено Димов е, че стартиралото срещу него дело в Специализирания съд ще продължи в Софийския градски съд тази есен, тъй като Народното събрание гласува преди по-малко от месец да закрие специализираното правосъдие. Следващото заседание по делото е насрочено за 16 септември.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече