Асен Василев приватизира Министерството на финансите

0

Министърът на финансите Асен Василев е превърнал ведомството в лична администрация за обслужване на политическите му цели, пише „Филтър“, позовавайки се на служители в министерството и от депутати в Народното събрание.  За първи път в последните 30 години прогнозите анализите, съставени  от експерти в министерството, не сочат реални резултати. Вместо това се задават показатели, с които министърът възнамерява да се хвали, а задачата на експертните звена е да им предадат много колоритна достоверност, като изкривяват базовите допускания и формулите, с които се представят зависимостите.

Според източниците на „Филтър“ това е причината Василев да предложи Национален план за въвеждане на еврото като последна 33 точка в дневния ред на правителството за заседанието му миналата седмица. Освен това обаче Василев се бърка и в съставянето на макроикономическата прогноза. За първи път документът, който се публикува на 6 месеца, не се съставя според вижданията на икономистите във финансовото министерство, а се натаманява според желанията на министъра. Десетилетна практика е да се изследват компоненти като потребление, външна търговия, инвестиционна активност и външна търговия. След като този подход роди някакъв прогнозен интервал, се включва и моделът на финансовото ,министерство, който проиграва зависимостта между хиляди компоненти на икономиката и резултатът се извежда от софтуерния продукт solver.  При съставянето на последната макроикономическа прогноза обаче е трябвало моделът така да се пипне, че да оправдае растежа зададен от министъра. След като числото се оказало твърде голямо и било невъзможно по никакъв начин да се аргументира, министърът склонил на по-ниска икономическа прогноза, съобщават източниците на „Филтър“, като повече от 10 експерти с дългогодишен опит вече се замислят дали да не напуснат министерството.

Своеволията на министъра се простирали и в идеите за автоматичен механизъм, който да диктува как да се променят максималният осигурителен доход и минималната работна заплата.

Общото е, че във всяко звено връзката вече е обърната – не политиката да се равнява по реалността, а да се създава реалистичност на заложената политика.

Всичко това обаче е като айсберг,  от който само малка част се вижда на повърхността. Примери за своеволията  на финансовия министър са плановете държавата да изтегли над 20 милиарда лева в следващите три години, проспиването на времевия прозорец за изгодни заеми в началото на тази година и псевдо диверсификацията на доставчиците на природен газ.

Опитът за прокарване на плана за въвеждане на еврото обаче е действието, с което толерансът на коалиционните партньори се изчерпват.   Зад обвиненията на „Има такъв народ“, че финансовият министър се държи като самодържец, стои натрупаното с месеци недоволство от действията му, които остават несъгласувани с другите партии.

 Така например ИТН са за анализ на ползите и рисковете, които България носи от замяната с еврото. Такъв обещаха и от „Продължаваме промяната“ преди миналогодишните избори, но до момента не се е случило.

„Този парламент е тук затова, за да може да се обсъжда широк кръг от представителите на народа, да имат всички граждани достъп до тази информация и тогава да се вземе решение, а финансовият министър Асен Василев се опитва да действа като самодържец във финансовата  сфера, нещо, което е недопустимо“, коментира Тошко Йорданов.

 От БСП коментираха пред „Филтър“, че също са възмутени от своеволията на финансовия министър, макар да се въздържат от публични изявления, които биха показали още една линия на конфронтация в коалицията.

Подобен подход имаше и друг финансов министър – Симеон Дянков. За да може да контролира експертните анализи в сферата на икономиката и финансите, той дори закри Агенцията за икономически анализи и прогнози, прибирайки голяма част от нейния състав в Министерство на финансите. Резултатът е повече от плачевен и когато Дянков напусна поста си, безработицата беше двойно по-голяма в сравнение с неговото избиране. Всеизвестно е, че Асен Василев често се допитва за мнение до Дянков.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече