Министърът на туризма натири трима шефове на дирекции

0

Министърът на туризма Христо Проданов е освободил вчера трима ключови директори на дирекции – на „Управление на морските плажове“ Екатерина Дацова, на „Програми и проекти в туризма“ Веселин Джелатов и на „Административно-правно обслужване и човешки ресурси“ Ивелин Славов, съобщи специализираният сайт за туризъм TravelNews като се позова на свои източници от ведомството.

Те са уволнени без предизвестия и без обезщетения с влизането в сила на новия устройствен правилник. От министерството официално потвърдиха информацията.

Това са първите сериозни рокади по върха на институцията, като кадрите са още от времето на ГЕРБ и бившия министър на туризма Николина Ангелкова. Преди време министър Проданов освободи Светлана Големанова от поста директор на дирекция „Международно сътрудничество и инвестиции в областта на туризма“.

През миналата седмица той уволни още 16 служители с влизането в сила на новия устройствен правилник на ведомството, в което работят още около 120 човека. Туристическият бизнес отдавна чака промени, които да доведат до по-доброто управление на сектора и засилването на рекламата на България на чуждите пазари.

От бранша единствено възразяват срещу освобождаването на директора за програмите и проектите Веселин Джелатов, който избута всичките помощи за туризма по време на пандемията. Той движеше и програмата за изплащането на средствата на хотелиерите, които са настанили украински бежанци.

Другият вече бивш директор Ивелин Славов отговаряше за обществените поръчки, административната дейност и човешките ресурси. Той не се ползвал с доверието на министър Проданов. Въпреки това остава на по-ниска позиция и заплата във ведомството.

Друга чакана отдавна промяна от туристическия бизнес и управляващата коалиция беше смяната на директора на дирекция „Управление на морските плажове“ Екатерина Дацова, която вече е факт.

В новия устройствен правилник е заложена реформа в дирекцията. Контролът в туризма отива в нова дирекция „Контролна и инспекционна дейност“ с 12 служители. Към нея ще бъде и контролът на концесионната дейност. „Концесиониране, наемна и регулаторна дейност“ остава в отделна дирекция със 17 служители. До момента двете дейности бяха в една обща дирекция – „Управление на морските плажове“, която обединяваше провеждането на процедурите за концесии и отдаване на плажовете под наем, и същевременно ги контролираше. 

Министърът на туризма Христо Проданов сега отделя контрола да бъде независим, за да не бъде осъществяван от едни и същи хора, които провеждат процедурите за избор на концесионери. Екатерина Дацова беше директор на концесиите на плажове от времето на бившия министър на туризма Николина Ангелкова.

Служебният министър Стела Балтова обеща в началото на първото служебно правителство, че ще направи проверка на раздадените плажове на мутрите от Николина Ангелкова. Такава реално не беше извършена и не бяха оповестени резултати, пише TravelNews.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече