ГЕРБ и ПП в преговори за експертен кабинет?

0

Депутатът от ГЕРБ-СДС и лидер на движение „Гергьовден“ Любен Дилов-син преди малко заяви пред ПИК: „Разговарял съм с депутати от почти всички парламентарни сили, включително и от „Продължаваме промяната“, за създаването на експертен кабинет в този парламент. (…) Това е единственият вариант за стабилно управление“.

И поясни, че разговорите са само на личностно ниво, все още няма нищо официално, но скоро и това можело да се случи: „Не мога да накарам Десислава Атанасова да излезе и да тръгне да се помирява с „Продължаваме промяната“, при положение че арестуваха лидера й за смайване на цяла Европа. Не мога да кажа на ГЕРБ това, те ми казват, че най-малкото очакват елементарно извинение.“

Сериозно ли едно извинение би било достатъчно, за да се започнат преговори между ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ за съставяне на експертен кабинет? Ако това искаше да ни каже Любен Дилов-син, значи има нещо скрито, което българите не знаят. Дали някаква уйдурма за Северна Македония и за Украйна, дали нареждане от Американското посолство, дали страх от провал и нежелание да се носи отговорност в тази тежка за България ситуация.

Или пък е просто поредна глупост, която се коментира в стаичката на ГЕРБ. Защото подкрепа за експертен кабинет срещу елементарно извинение, както се изрази Дилов-син, звучи абсурдно. Абсурдно звучи на фона на бруталните репресии срещу членове на ГЕРБ, на фона на арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова и тормоза срещу кметове на партията.

Абсурдно звучи и защото не е ясно какво експертно можеш да търсиш в тази сбирщина, наречена „Продължаваме промяната“. Семейни приятели, бизнес партньори, кумове, съпруги и любовници. Или както Радев обобщи – „шарлатани“.

Абсурдно звучи и на фона на възможността при предсрочни избори ГЕРБ да спечели убедително, а П-тата да се борят с ДБ за влизане в парламента.

Абсурдно е и още защото тези, с които тръгваш да правиш експертен кабинет, доведоха държавата до невиждани кризи, чутовна инфлация, рязко обедняване и глад за българина.

Съвсем не толкова абсурдно обаче звучи тази идея, ако погледнем поведението на ГЕРБ през последните няколко месеци. Депутатите на Борисов са го ударили на празни приказки и се ослушват за вот на недоверие, въпреки че поводи имат безброй. За промяна на Изборния кодекс пък въобще вече не се говори.

Пак ли ще ходим на избори с машини, при положение че има мнозинство в този парламент за връщане и на хартиените бюлетини? Защо ГЕРБ на няколко пъти спаси коалицията с гласувания в парламента? Защо не се внася вот на недоверие?

Все въпроси, които намират логичен отговор в изказването на Любен Дилов-син.

Дано обаче депутатите на Борисов си дават сметка, че участието на ГЕРБ в експертен кабинет с „Продължаваме промяната“, с ДБ или с ИТН би имало пагубен ефект не само за тях, но и за България.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече