Райна Манджукова стана шеф на Агенцията за българите в чужбина (На младини е лансирана от Атанас Бобоков)

0

Бесарабската българка на младини е лансирана от Атанас Бобоков

Райна Манджукова, бесарабската българка, нашумяла като водеща по телевизия СКАТ, ще оглави Агенцията за българите в чужбина, потвърдиха пред „Уикенд” отлично запознати. Те допълват, че дамата преди години е учила история в Софийския университет заедно с новоизлюпения политик Тошко Йорданов от партията на Слави Трифонов. Той стоял зад нейното назначение. Сега ведомството има само временен шеф – някой си Тодор Ванчев, който смени на поста човека на ВМРО проф. Илия Гюдженов.

Самата Райна Манджукова също е близка до ВМРО. В Агенцията тя се появява през 1993 г., когато началник там е Пламен Павлов.


Преди това е открита покрай една от сестрите си, която в онези години била много близка с бизнесмена Атанас Бобоков. Така по русенска линия Манджукова попада в орбитата на Красимир Каракачанов, а покойният проф. Божидар Димитров ходатайства да я назначат за шефка на Агенцията за българите в чужбина. Това става през 2009 г. Не минава и една година и тя е тихо-мълком освободена от поста. Оказва се, че е запазила и украинския си паспорт, в който е записана с рожденото си име Раиса Дмитриевна Бурлакова. Заради тази нелоялност обаче е освободена от престижната позиция. Тя обаче е наясно с всички схеми, свързани с получаването на удостоверение за български произход, без които не могат да се получат наши документи. Да отбележим, че въпросните схеми носят приходи, които се изчисляват в милиони левове на ангажираните с тях активисти, обикновено на ВМРО и някои други патриотични формации.
Любопитно е, че след като Агенцията за българите в чужбина влезе полиция и започна разследването за тези далавери, чиято кулминация поне засега е арестът на председателя Петър Харалампиев- Бате Харо и главния секретар Красимир Томов, Райна Манджукова не е спряла да пледира, че те са само „изкупителни жертви”. Дали е така, последната дума ще има съдът.
Източниците ни допълват, самата Манджукова навремето е работила в Агенцията заедно с българския консул в Тараклия – Ангел Маринков. Той пък е известен като голям радетел да се дават наши документи на гагаузите, които населяват тази част на Молдова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече