Румен Радев запознава Габриела Наплатанова със съпруга й след афера

0

Президентът воювал с журналистката в бойна схватка във въздуха

Най-одумваното назначение в държавата от последните дни – това на журналистката от Би Ти Ви Габриела Наплатанова като член на СЕМ от квотата на президента Румен Радев не се базира само на опита й като военен кореспондент и специалист по международно дело в медиите, а на семейни отношения с държавния глава и дори слухове за афера помежду им, научи „Уикенд”. Окачествено масово като „шуробаджанащина” въпреки уменията и потенциала на Наплатанова, съчетани с 22-годишната й работа в телевизията като военен репортер, назначението й в медийния регулатор предизвика от брожения до възхищение.

Причината е, че семейството на новия медиен експерт е едно от най-близките до Радев. Съпругът й – бригаден генерал Николай Русев е един от най-близките и верни хора на президента, а съвместната им кариера като пилоти на изтребители ги сближава и в професионалното поприще. Наплатанова сама признава, че именно държавният глава я запознава преди 20 години с благоверния й по време на отразяването на събитие на летище Доброславци. От тогава Наплатанова става част от приятелската група на половинката си, като в нея е неизменно бъдещият тогава президент на България.


Всъщност първият ас в живота на Наплатанова е именно Радев
. Дори в коридорите на Би Ти Ви, където журналистката работи над две десетилетия се говори, че двамата с пилота от ВВС са имали страстна афера, а Радев и до днес таи топли чувства към хубавицата, която освен красива, и ударно се хвърля в отразяването на конфликти в горещи зони като Афганистан, Кербала, Ирак. Любовната връзка между президента и Наплатанова не е сериозна, затова когато чувствата отминават, президентът си позволява да я запознае със своя близък приятел Николай Русев. Той хвърлил око на хубавицата навръх Гергьовден, а Радев видял добра възможност да уреди младата си вече бивша приятелка и любимия си приятел в една щастлива клетка на обществото, носи мълвата. Семейни приятели и неразделни от тогава, семейството и президентът взаимно си помагат и до днес. Приятелството стига дотам, че дори свекървата на Наплатанова – Вася Русева, е чест гост в президентството, а също близък приятел на фамилията е верният съветник на президента Димитър Узунов. През годините връзката е взаимно облагодетелствана.
Чрез Радев, назначавайки Русев на високи постове като шеф на авио-база „Граф Игнатиево”, а Наплатанова – като член на Съвета за електронни медии, и чрез семейството, което го брани от атаки и открито подкрепя политическата му кариера. Журналистката пък е от малкото, които не тръбят за връзката си по семейна линия с президента, но е и от малкото, които свободно влизат и излизат от кабинета му на „Дондуков” 2, както и празнуват по военни тържества и купони наравно с Радев. Последният „купон” дори се заговори, че е вкарал ген. Русев във ВМА с тежка форма на коронавирус, след като военният ас пипнал заразата на тържество с президента и най-близкото му обкръжение. Патилата обаче не могат да се сравняват с привилегиите, твърдят близките и до президента, и до семейство Русеви. Красивата журналистка отдавна е загърбила мимолетната любов с държавния глава, а съпругът й си затваря очите пред факта, че е получил като подарък жена си от най-близкия си приятел и боен другар.


Двамата с Наплатанова имат две деца – Димитър, кръстен на бащата на журналистката, сам той бивш военен, и Виктория, която носи името на сестрата на Русев. Децата са раздвоени между страстта на татко си по самолетите, които колекционира, и амбициите на майка си, която често попада в конфликтни военни зони с оборудване от над 30 килограма на гърба си.
„Винаги когато се прибера, децата питат като всяко дете, чийто родител се върне от командировка – какви подаръци нося”, разказва за семейния живот новият член на СЕМ. Със съпруга й са майстори в кухнята, въпреки че не се задържат много там. Питките и тортите са запазена марка на Наплатанова, а шаранът за Никулден – на съпруга й. Празникът е и най-таченият в дома на семейството наравно с Гергьовден, тъй като цялото е съставено от военни – и бащата на Габриела, и покойният татко на Русев – Руси, са военни. Стожер на фамилията е баба Вася, свекървата на Наплатанова, която обича безумно снаха си и внуците, а те не пропускат да я представят на всеки от своя кръг. Работата и на двамата Русеви е напрегната, те рядко се виждат на чаша вино у дома, но се стараят да компенсират заетостта си с почивки из България и чужбина, издава Габриела.
Топжурналистката разкрива и че не може да откъсне съпруга си от манията му по летища и самолети, и част от обиколките им по света включват специални посещения на аерогари от гражданската и транспортната авиация – ето така, за удоволствие. А и не иска. Самата тя луда по самолетите, става част от военно учение на борда на истински боен изтребител през далечната 2008 г. Парадоксално, но по време на участието си в акцията, Габриела влиза във фалшива схватка във въздуха с МИГ-29 на Радев и съпруга си Русев, които са „враговете” в авио-демонстрацията. Самолетът на Радев и съпруга й се опитва да унищожи изтребителя на Наплатанова, но само наужким.


Не наужким обаче са притесненията за живота на Габриела от страна на съпруга й днес в реалността. Русата красавица, която плени сърцето на Николай Русев е доста по-млада от него, ала 51-годишният бригаден генерал не се тревожи от това или от евентуални съперници занапред. Безпокои го смелостта на Наплатанова, която няма проблем да замине за най-конфликтната точка на света и дори да откаже да се качи на самолет-спасение, защото местните власти й искали подкуп. На летището в Ирак на фона на военни действия местните не я пуснали заедно с оператора й да се качи на самолет, за да напусне конфликтната зона навреме, ако не платят за това. „Аз не пуша, но тогава рязко пропуших”, спомня си в ужас и до днес генерал Русев и дори не иска да сподели повече за случилото се. Габриела и операторът й обаче се наложило да останат в опасната зона още 12 дни, но за радост българските военни ги спасяват.
Това по никакъв начин не отказва журналистката от горещите точки, но й коства кисело мълчание от половинката с дни. „Може да мълчи дни наред, но винаги ме подкрепя накрая и се съобразява”, споделя Габриела, която иска и децата й да опитат любовта към екстремното. Още бебе, малкият Димитър бил заведен с количката на летище „Граф Игнатиево” да наблюдава баща си във въздуха, но тогава малката Вики се наложило да остане в София.
Децата й обожават самолетите, които татко им има у дома и е наредил дори в детската стая. Друга страст на генерала са риболовът и приготвянето на резултатите му – Никобай Русев е магьосник в кухнята, когато дойде време за Никулденския шаран, който лично лови и пълни. Не пропуска да кани у дома и приятели, а когато не успее – те му готвят лично шарана и му подаряват тортата, разказва генералът.


Въпреки че са словоохотливи за работата си, Наплатанова и половинката й гледат да не афишират личния си живот. Затова и малцина знаят, че са рода с актьора Васил Василев-Зуека. По сватовство, но рода! „Зуека ми е кумец”, издава само генерал Русев, който познава комедийната звезда откакто се помни, както е шегата във фамилията.


Щастливото и дискретно семейство от няколко дни е още по-щастливо, особено генералът. Защото любимата му Габи вече няма да стъпва около мини и огнехвъргачки заради работата си, а именно заради нея ще има престижно кресло в СЕМ и спокойно ежедневие. За ген. Русев остават бойните полети и авио-предизвикателствата, но двойката си обещава и занапред да не изоставя страстта си по летенето и обикалянето на летищата за удоволствие.


Смъртта на майор Валентин Терзиев е удар за семейството

Сериозен удар по самочувствието и професията на ген. Николай Русев бе нелепата смърт на бойния пилот майор Валентин Терзиев, който се разби с изтребителя си МИГ-29 в Черно море миналата година. Трагедията, покосила цялата страна, се отрази жестоко на командира на покойния майор – именно съпругът на Габриела Наплатанова, като негов пряк командир. Потресената от скръб съпруга на майора Димитрина Попова обвини генерала, че се опитва да вмени на мъжа й допусната грешка въпреки недостатъчните нальоти, че кончината му е заради показност от страна на генерала, и дори обясненията на Русев, че пръв е разказал за ужаса на семейството не отмиха гнева и подозренията.


„В ума и сърцето ми бушува буря, защо допуснахте това да се случи. Не всичко понякога трябва да бъде на всяка цена, за да се покажеш пред някой. В случая визирам генерал да се покаже пред министър и министър да се покаже пред НАТО, а в същото време да нямаш нищо. Няма да допусна да си „измият ръцете” с уменията на Терзиев, защото този човек, дори и с 12 часа за 6 месеца си е свършил работата перфектно, но е воден през цялото време с редица грешки, което е в следствие на липсата на опит на всички тези постове”, написа остро тогава по адрес на Николай Русев вдовицата на майора и дори заведе дело срещу базата и нейното ръководство.
Генерал Русев, който познава майор Терзиев от 2005 г., тежко преживява удара и обвиненията на огорчената вдовица, като й съчувства, но не отрича, че тя е права – летателните часове на пилотите са безмерно недостатъчни, извънредните дежурства – безобразно много, и че въпросът е повдиган пред висшето ръководство в лицето на военно министерство, но резултат няма. Удар от кошмара обаче има, но не върху Русев и неговите близки, а върху вдовицата и осиротялото семейство на Терзиев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече